Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

Officiële bekendmakingen Culemborg alleen nog online te raadplegen

Nieuws 1.528 keer gelezen

CULEMBORG • De gemeente Culemborg is gestopt met het publiceren van officiële bekendmakingen op de gemeentepagina van de Culemborgse Courant. De pagina zal vooral nog worden gebruikt voor relevante (dienstverlenings)informatie, nieuws en belangrijke thema’s voor lezer. Zoals duurzaamheid, woningbouw, verkeer en veiligheid. 

“Het volledig publiceren van alle bekendmakingen zou ervoor zorgen dat er geen tot weinig ruimte over blijft voor deze informatie en communicatie”, schrijft het college in antwoord op schriftelijke vragen van Partij voor Dieren en Culemborg van Nu. “Om deze reden is ervoor gekozen een korte tekst te plaatsen met informatie op welke manier de bekendmakingen online zijn in te zien.”

Elektronische publicaties
Door de invoering van de Wet elektronische publicaties (Wep) zijn gemeenten verplicht om alle wettelijk voorgeschreven bekendmakingen, mededelingen en kennisgevingen van (voorgenomen) besluiten in een officieel elektronisch gemeenteblad te publiceren op officielebekendmakingen.nl. Het belangrijkste argument daarbij is dat het Rijk de vindbaarheid en toegankelijkheid van alle bekendmakingen van de overheid wil vergroten. Het publiceren van (een deel van) de bekendmakingen in het huis-aan-huisblad is daarmee geen verplichting meer, maar een keuze.

Digitaal vaardiger
Hoewel 80% van de Nederlanders over digitale basisvaardigheden beschikt (CBS), blijft het volgens het college belangrijk om ook rekening te houden met diegenen die daar nog niet over beschikken.

Dat is voor de gemeente echter geen reden om de bekendmakingen te blijven publiceren in de papieren krant. “We geloven dat we mensen méér helpen door hen digitaal vaardiger te maken. In dit specifieke geval door hen in de krant te wijzen op de website officiëlebekendmakingen.nl en de emailservice voor bekendmakingen binnen het eigen woon- of interessegebied berichtenservice.”

Op www.culemborg.nl/bekendmakingen geeft de gemeente uitgebreider uitleg van deze diensten en staan directe links naar diverse categorieën bekendmakingen zoals aangevraagde omgevingsvergunningen, zodat men niet meer handmatig hoeft te zoeken.

Daarnaast liggen grote ontwerpen fysiek ter inzage in de hal van het stadskantoor. Voor vergunningen kan men voor meer informatie contact opnemen met de ODR.

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De winnaars van vorige editie wachten op hun opvolgers. Bouwdorp 2024 komt eraan!
Bouwdorp Culemborg 2024: laatste week van de zomervakantie Nieuws 17 uur geleden
Guitar Ray Nijenhuis
Blues in Gelderlandfabriek met Herbie Blues en Guitar Ray Nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
Voertuig te water aan de Lange Aventuurseweg in Culemborg 112 22 apr, 15:26
• Rayan Dahri ontwijkt een tackle tegen Hertha.
Focus'07 vervalt in herhaling en laat tegen Hertha weer kostbare punten liggen Sport 22 apr, 05:58
Afbeelding
Personenauto rijdt tegen boom aan op de Rommersteeg in Culemborg 112 20 apr, 15:20
• De Gang van Zaken speelde zich in Geldermalsen overtuigend naar de finale.
Wie wint Parel van de Betuwe 2024? Nieuws 19 apr, 17:38
Afbeelding
Open dag nieuwe pand Hospice Nocturne Overig 19 apr, 17:27
KEC meets Dance
Kunst Educatie Culemborg treedt op met Dance Art Studio Nieuws 19 apr, 12:00