Afbeelding

Motie: “Vierde aanvliegroute boven Culemborg en regio onwenselijk’

Nieuws 2.018 keer gelezen

CULEMBORG • De aanleg van een vierde aanvliegroute over het grondgebied van Culemborg en de regio is onwenselijk. Dat spreken CDA, Partij voor de Dieren, GroenLinks, PvdA en Culemborgs Belang uit in een gezamenlijk opgestelde motie, die donderdagavond (14 september) zal worden besproken in de gemeenteraad. 

De partijen verzoeken het college om samen met de provincie Gelderland en andere decentrale overheden dit standpunt krachtig en volhardend over te brengen aan de centrale overheid tijdens de nadere uitwerking van de vliegroutes. “En zo de onwenselijkheid van deze vierde aanvliegroute te blijven verdedigen.” 

Ook willen de fracties dat het college de inwoners wijst op de mogelijkheid om meer informatie te krijgen en hun zorgen kenbaar te maken via de website www.stop4deroute.nl.

120 vliegtuigen extra per dag
De partijen vinden het onwenselijk dat er vliegbewegingen van en naar Schiphol verlegd worden naar het luchtruim boven Culemborg en de regio. “Concreet gaat het daarbij om ongeveer 19 procent van het vliegverkeer. Dit komt neer op 120 vliegtuigen extra per dag, elke 7 tot 8 minuten een vliegtuig op lage hoogte en nachtvluchten.”

Laag vliegen
Uit de voorlopige plannen blijkt dat er gevlogen zal worden op een hoogte van circa 2000 tot 2500 meter. “Vliegen op deze hoogte heeft een nadelig effect op mens, dier, natuur en lokale economie. Denk aan uitstoot stikstof, uitstoot fijnstof en geluidsoverlast”, schrijven de indieners van de motie.

Negatief effect
“Daarnaast maakt de verlegging van de aanvliegroute het halen van de provinciale stikstofdoelstellingen onhaalbaar.” Tijdens de ontwerp- en realisatiefase zal blijken wat de exacte netto effecten zijn. “Als het aan de indieners ligt laten we het niet zo ver komen.”

‘Geen duidelijkheid’
Volgens de partijen is er totaal geen duidelijkheid over de wijze waarop de regiopartners en provincie betrokken worden bij het proces van besluitvorming. “En daarmee ook de mogelijkheid dat onze inwoners te maken krijgen met de negatieve effecten van dit besluit.”

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Gelderlandfabriek versterkt organisatie en gaat volgende fase in Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Inwoners ontvangen button met afbeelding van de 'Engel van Culemborg' Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Thuiswedstrijd waterpolo jeugdteam in zwembad de Waterlinie Sport 10 uur geleden
Afbeelding
Proeverijen van de wijnen uit BOB Rivierenland in december Nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
PvdD wil algeheel verbod op het voeren van dieren in de openbare ruimte Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
'KEC connects' tijdens winterconcert Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Kerstfair in het oude stadhuis in Culemborg Nieuws 6 dec., 12:00
Afbeelding
Botsing op de N320 te Culemborg Nieuws 6 dec., 10:17