Afbeelding
Foto: Stockfoto

Oppositie Culemborg vraagt om extra raadsvergadering vanwege begrotingstekort

Nieuws 2.087 keer gelezen

CULEMBORG • De oppositiepartijen VVD, ChristenUnie, CDA, PvdD, PvdA en CB hebben deze week gezamenlijk een verzoek ingediend bij de voorzitter van de gemeenteraad. Ze willen op korte termijn een extra raadsvergadering. De zes partijen zijn bezorgd over de wijze waarop de voorbereidingen voor de begrotingen van 2024 en 2025 nu verlopen. 

De gemeente Culemborg moet fors bezuinigen en de maatregelen lijken groter dan verwacht. Volgens de oppositie is het daarom nodig dat er snel meer duidelijkheid en openheid komt over de beschikbare financiële informatie. In de uitwerking van voorstellen door het college wordt de gemeenteraad, zo is op te maken uit het verzoek, nu te laat betrokken. Ze vrezen dat er straks geen zorgvuldige integrale afweging meer te maken is.

Zorgelijke situatie
De financiële situatie van de gemeente is zorgelijk. De grote uitdagingen waar de gemeente mee te maken heeft vragen daarbij om een afgewogen besluit. Dit voorjaar vroegen meerdere partijen het college al om meer duidelijkheid. Uit de aankondiging voor een beeldvormende bijeenkomst op 7 september, zoals medegedeeld door het college, wordt vooral duidelijk dat er nu nog geen informatie is, waarop de raadsleden zich al kunnen voorbereiden.

Gezien de verslechterde financiële vooruitzichten en de omvang van de besluiten die genomen moeten worden, vinden de oppositiepartijen dit onbegrijpelijk. Door te vragen om een extra raadsvergadering willen de partijen meer grip krijgen op het bezuinigingsproces. Voors- en tegens van bepaalde voorstellen kunnen dan zorgvuldig tegen elkaar worden afgewogen.

Goede en open communicatie
Met het gezamenlijke verzoek willen de zes partijen het belang van het voeren van een goede en open communicatie tussen de gemeenteraad en het college benadrukken. Om dit najaar weloverwogen keuzes te kunnen maken is het essentieel dat raadsleden tijdig over de juiste informatie kunnen beschikken.

“We willen er voor zorgen dat we de belangen van de mensen in onze stad goed vertegenwoordigen en dat we verstandige beslissingen nemen,” zegt raadslid Marco van Zandwijk namens de indieners van het verzoek. “Als raadsleden vinden wij het daarbij essentieel dat het proces rondom de bezuinigingen transparant en volledig is, zodat we goed kunnen begrijpen wat de gevolgen van onze keuzes zijn. We willen door te voeren bezuinigingen op verantwoorde wijze kunnen overwegen en op een goede wijze kunnen uitleggen aan onze inwoners. Daar krijgen we nu de kans niet toe” aldus van Zandwijk.

Extra raadsvergadering
De indieners van het verzoek dringen er bij de voorzitter van de raad op aan om snel gehoor te geven aan hun verzoek om een extra raadsvergadering uit te schrijven. Op deze manier willen de raadsleden de kans krijgen om samen de benodigde informatie te bespreken en de juiste vragen te stellen. Dit om straks goed voorbereid te zijn op de belangrijke beslissingen die bij de begrotingsbehandeling genomen moeten worden.

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Veel belangstelling voor open dag hulpdiensten Fotoreportage 18 uur geleden
• De kampioensfoto van het trotse Focus'07-team JO16-1
Focus'07 JO16-1 met overmacht kampioen van zesde divisie Sport 18 uur geleden
• Juryvoorzitter Dirk van Opheusden reikt de Gouden Snip uit aan Tom Zeegers (rechts) en Louis van Oort (midden).
Team Krullevaer wint 23ste Big Day NVWC met spectaculaire vogelsoort Nieuws 12 mei, 06:39
• Het noorderlicht boven molen De Vlinder in Deil.
Noorderlicht kleurt Betuwse hemel Nieuws 11 mei, 09:46
• Judith Jobse, muziekdocente bij het KEC.
Muziekschool KEC vreest onzekere tijden door nieuwe bezuinigingsronde Nieuws 11 mei, 07:45
• De theatervoorstelling EEN.
Theatervoorstelling EEN: een voorstelling over discriminatie Nieuws 10 mei, 17:05
• Kim Verschoor bij haar werk.
Vergankelijkheid Verbeeld: Kunstexpo bij Werk aan het Spoel Nieuws 10 mei, 16:40
Afbeelding
Energiecoöperatie Vrijstad Energie houdt informatieavond over zonnepanelen Nieuws 10 mei, 16:22