• Iriszorg, Mw. I. Hendriks, ProPersona, Mw. B. van Teeffelen, RIBW, Dhr. B. Claus, Reinier van Arkel, Mw. C. Verhagen, Pluryn, Dhr. S. Ouwens, Gemeente Tiel (als centrum gemeente), Mw. G. de Vree Werkzaak Rivierenland, Mw. C. Buitenhuis en Hoofdzaak Werk}, Dhr. C. Bergmans.
• Iriszorg, Mw. I. Hendriks, ProPersona, Mw. B. van Teeffelen, RIBW, Dhr. B. Claus, Reinier van Arkel, Mw. C. Verhagen, Pluryn, Dhr. S. Ouwens, Gemeente Tiel (als centrum gemeente), Mw. G. de Vree Werkzaak Rivierenland, Mw. C. Buitenhuis en Hoofdzaak Werk}, Dhr. C. Bergmans. Foto: Aangeleverd

Deelnemers tekenen voor continuering ‘Sterk door werk’ in Rivierenland

Nieuws 946 keer gelezen

REGIO • Donderdag 25 mei tekenden de deelnemers van het project ‘Sterk door werk’ voor de continuering van de unieke en succesvolle samenwerking in de regio. 

Het doel van het project is mensen met een psychische kwetsbaarheid via de succesvolle IPS-methode naar werk te begeleiden. Deze methode is wetenschappelijk onderzocht en blijkt tot nu toe de meest doeltreffende arbeidsre-integratiemethodiek voor deze groep.

Wetenschappelijk onderzocht: mensen worden beter van werk

Door Individuele Plaatsing en Steun (IPS) kunnen veel mensen met een psychische kwetsbaarheid aan het werk, beter dan andere re-integratiemethoden. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat werk bijdraagt aan het herstel van mensen met een psychische kwetsbaarheid.

Samen sterk door werk

Het succes van dit project is te danken aan de intensieve samenwerking tussen verschillende partijen in de regio. Gemeenten, UWV, GGZ-instellingen en Werkzaak Rivierenland hebben hun krachten gebundeld om deze methodiek succesvol toe te passen. Door de korte lijnen tussen alle betrokken partijen kunnen cliënten snel worden geholpen en wordt er effectief samengewerkt om hen naar betaald werk te begeleiden.

Zij hebben afgesproken om jaarlijks zo’n honderd mensen met een (ernstige) psychische aandoening duurzaam te begeleiden naar werk met behulp van IPS. Momenteel zijn er al veertig mensen gestart met IPS en de resultaten zijn veelbelovend.

Twee werkcoaches van Werkzaak opgeleid tot IPS-trajectbegeleider

Het doel van IPS is om zo snel mogelijk passend betaald werk te vinden waarbij de wensen en mogelijkheden van de persoon centraal staan. Dit wordt gedaan door intensieve begeleiding door een IPS-trajectbegeleider. Deze begeleider ondersteunt zowel de persoon als de werkgever bij het vinden van passend werk en het behouden van deze baan. 

De IPS-trajectbegeleider maakt ook onderdeel uit van het behandelteam in de GGZ en zorgt voor goede afstemming. Ook na plaatsing blijft de trajectbegeleider betrokken gericht op de duurzaamheid van het werk. Er zijn zes trajectbegeleiders opgeleid, waarvan twee werkcoaches van Werkzaak.

Het unieke aan IPS is dat er niet gewacht wordt tot iemand volledig hersteld is voordat gestart wordt met het zoeken naar betaald werk. Sterker nog, werken draagt juist enorm bij aan het herstelproces. Werk biedt structuur, vergroot een positief zelfbeeld en zelfvertrouwen, vergroot het sociaal netwerk, vergroot de financiële onafhankelijkheid en geeft mensen de kans om hun talenten te benutten, te ontdekken en te vergroten. 

Succesvolle samenwerking

Christien Buitenhuis, manager Werkzaak Rivierenland: “Sterk door werk in Rivierenland is een mooi voorbeeld van een succesvolle samenwerking in de regio om mensen met een psychische kwetsbaarheid naar betaald werk te begeleiden en als er werk is, aan het werk te houden Het belang van deze methode is groot.”

Herstelproces

“Werk draagt enorm bij aan het herstelproces van deze groep mensen. Onze droom is een samenleving waar iedereen kan meedoen en waar ieders talent wordt gezien en benut. Dat vraagt ook om een samenleving die anders naar psychische kwetsbaarheid kijkt. We moeten ook de context veranderen. Daarin zien we hele mooie voorbeelden maar het stigma rond psychische kwetsbaarheid is groot. We zijn er nog niet. “

Meer weten over de IPS-methode? Lees het online magazine STERK https://werkzaak-rivierenland.foleon.com/business/sterk1/

Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt-West Betuwe, Het Kontakt-Tiel en Het Kontakt-Culemborgse Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Grootschalige inzetoefening op het O.R.S. Lek en Linge Nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
Waterschap Rivierenland houdt Open Dag op zaterdag 14 oktober Nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
Het Platform Veilig Ondernemen (PVO) ontvangt ster als symbool en eerste erkenning samenwerking Nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
Oppositie Culemborg wil aanleg fietsstraat nog eens kritisch bekijken Nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
Nationale bloembollenweekend begint in Culemborg Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Pro Persona Connect en IrisZorg orgniseren een ondersteuningsgroep Nieuws gisteren
Afbeelding
Timpaan doneert 175.000 euro aan Hospice Nocturne Nieuws 27 sep., 10:22
Afbeelding
Open ochtend nieuwe locatie peuteropvang Harlekijn Nieuws 27 sep., 07:00