• Theo Verhalen
• Theo Verhalen Foto: aangeleverd

Theo Verhallen houdt park vrij van zwerfvuil

Algemeen 2.224 keer gelezen

CULEMBORG • Theo Verhallen (68) is geboren en getogen in Culemborg. Na een werkzaam leven in zijn eigen banketbakkerij is hij nu met pensioen. Omdat hij niet stil kan zitten en houdt Theo al jaren het mooie park tegenover zijn huis vrij van zwerfvuil. 

Het opgeraapte afval, vooral veel blik en plastic, zet hij volgens afspraak met de gemeente naast een vuilnisbak zodat het gemakkelijk opgehaald kan worden. Zo kwam het dat hij ooit door een stadgenoot aangezien werd voor een illegale vuildumper. Niet iedereen kent deze afspraak..

Alleen op pad
Er bestaat in Culemborg een opruimgroep, maar Theo gaat het liefst alleen op pad. Dat doet hij zeker drie keer per week en ook vaak in het buitengebied. Hardlopen en tegelijkertijd opruimen vindt hij een prettige combinatie. Aan de opruimgroep zijn pasjes voor containers beschikbaar gesteld door de gemeente, zodat ze hun oogst gemakkelijk kwijt kunnen.

Al doende zet Theo zijn ergernis over afval om in een aangename activiteit die hem grote voldoening geeft. Het milieu en de schonere wereld die hij wil achterlaten voor zijn (klein)kinderen zorgen voor zijn motivatie. Omdat hij veel op pad is ziet hij vanalles en doet daardoor vaak meldingen naar de gemeente over vuilstortingen, dode vogels, kapotte lampen enzovoort. Daar wordt altijd goed op gereageerd en dat waardeert hij zeer.

Als Theo op pad gaat gebruikt hij de eenvoudige en handige app HelemaalGroen. Hij wenst ons allemaal en zichzelf minder afval toe en blijft ondertussen opgeruimd opruimen.

HelemaalGroen
HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken (app.helemaalgroen.nl). Eerst moet een app worden geactiveerd. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand verkleurt het lijntje naar oranje en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen. 

Door de nu 11.760 deelnemers wordt de kaart van Nederland steeds groener. Het is prettig om je route te zien, die van deelnemers uit de eigen omgeving en uit de rest van het land. (www.helemaalgroen.nl).

220.000 kilometer
In 2022 zijn 220.000 kilometers via de app geregistreerd opgeschoond. Dit door Jaap de Boer (Achterhoek) gestarte burgerinitiatief wordt breed gedragen. Het leuke aan het initiatief is dat iedereen mee kan doen; jong, oud, lopend, fietsend of in een scootmobiel en je bepaalt zelf de route zodat het nooit verveelt.

De gemeente Culemborg telt nu 68 deelnemers bij HelemaalGroen. In de gemeente Berkelland gebruikt 1% van alle inwoners (512) de app en is vorig jaar 20.000 km geregistreerd opgeschoond

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
1.865 pakken koffie voor de Voedselbank Rivierenland Nieuws 12 uur geleden
• Lynn Kools heeft onlangs haar nieuwe single 'Warmth' uitgebracht.
Lynn Kools: 'Ziggo Dome is mijn grote droom' Nieuws 27 mrt, 15:00
• De nieuwe Golf kon je kopen bij autobedrijf van Zanten in Geldermalsen.
Populaire gezinswagen: 50 jaar Volkswagen Golf Nieuws 27 mrt, 12:00
Afbeelding
Elf jonge mediatoren op de Koningin Julianaschool Nieuws 27 mrt, 10:00
• De uitvalsbasis van de Dierenambulance in Culemborg.
Dierenambulance voert gedragscode in na ongewenst gedrag op de werkvloer, (voormalig) vrijwilligers teleurgesteld Nieuws 27 mrt, 09:10
Druk bezig met de onderschildering.
Vernieuwing van muurschildering aan de Westersingel Nieuws 26 mrt, 15:00
• Sandra Wormgoor (l), Maria van Vlerken en Miranda van der Klaauw (r).
Wereld komt samen in het Talencafé van Culemborg Nieuws 26 mrt, 12:00
Afbeelding
CREATURE: jonge mensen lopen voor het klimaat, in navolging van Franciscus van Assisi Nieuws 26 mrt, 10:39