• De voorbereidingen voor het plaatsen van 940 rechtopstaande zonnepanelen bij Stal Den Heuvel zijn in volle gang. Op deze weide scharrelen straks patrijzen terwijl er groene stroom wordt opgewekt.
• De voorbereidingen voor het plaatsen van 940 rechtopstaande zonnepanelen bij Stal Den Heuvel zijn in volle gang. Op deze weide scharrelen straks patrijzen terwijl er groene stroom wordt opgewekt. Foto: Kees Terburg

Bouw Zonneproject Den Heuvel van Vrijstad Energie in volle gang

Algemeen 1.610 keer gelezen

CULEMBORG • Duurzame energiecoöperatie Vrijstad Energie realiseert op dit moment een nieuw zonneproject bij Stal Den Heuvel in Culemborg. De daken zijn al gesaneerd van asbest. Daarop worden 1.065 zonnepanelen geplaatst. Daarnaast komen er 940 rechtopstaande panelen op een veld. Ruim 100 inwoners van Culemborg zijn deelnemer aan Zonneproject Den Heuvel. 

Dit unieke zonneproject bestaat uit twee deelprojecten, namelijk een dak- en een veldopstelling. Bij de veldopstelling staan de panelen rechtop, met een tussenruimte van 5 tot 6 meter. Zo blijft de weide bruikbaar voor vee of het verbouwen van gewassen, terwijl er ook duurzame energie wordt opgewekt. Een primeur in Nederland! 

Rustgebied voor patrijzen
Projectleider Arjen Schamhart van Vrijstad Energie vertelt: ‘Gijs de Raad van Stal Den Heuvel vindt net als Vrijstad Energie het dubbelgebruik van land belangrijk. Het Duitse bedrijf Next2Sun heeft een systeem ontwikkeld waarmee je landbouwgrond kan blijven gebruiken, in combinatie met stroom opwekken.’ Gijs de Raad: ‘Ik zocht al lang naar een goede plek om patrijzenstroken aan te leggen. Tussen de rijen zonnepanelen ontstaat een rustig gebied waarvan de patrijzen zeker zullen genieten.’

Meer stroomproductie per dag
Traditionele zonnepanelen, die gericht zijn op het zuiden, produceren de meeste stroom tussen 11:30 en 13:30 uur. Op dat piekmoment is er te veel aanbod van stroom aan het elektriciteitsnet. Een groot voordeel van verticale panelen is dat ze juist in de ochtend en de middag veel stroom produceren. Mede omdat ze aan beide kanten stroom kunnen maken. Over de hele dag is de productie zelfs hoger dan met panelen die op het zuiden zijn gericht!
In combinatie met de zonnepanelen op de daken kan Zonneproject Den Heuvel over een langere periode stroom leveren.

Bouw gereed in juni, opening in september 2022
In de maand juni worden de werkzaamheden bij Stal Den Heuvel afgerond. Juist nu de zon het hoogst staat start project Den Heuvel met het leveren van stroom aan het elektriciteitsnet.

Op donderdag 15 september wordt het project officieel geopend. Eigenaren Gijs en Edith de Raad van Stal Den Heuvel ontvangen gasten met kaas van eigen melk. Houd www.vrijstadenergie.nl in de gaten voor informatie over de opening. 

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Gelderlandfabriek versterkt organisatie en gaat volgende fase in Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Inwoners ontvangen button met afbeelding van de 'Engel van Culemborg' Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Thuiswedstrijd waterpolo jeugdteam in zwembad de Waterlinie Sport 12 uur geleden
Afbeelding
Proeverijen van de wijnen uit BOB Rivierenland in december Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
PvdD wil algeheel verbod op het voeren van dieren in de openbare ruimte Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
'KEC connects' tijdens winterconcert Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Kerstfair in het oude stadhuis in Culemborg Nieuws 6 dec., 12:00
Afbeelding
Botsing op de N320 te Culemborg Nieuws 6 dec., 10:17