Monica Wichgers, lid van het Algemeen Bestuur en Dagelijks Bestuur van de UBRivierenland voor de gemeente Culemborg en Kees de Raad, raadslid van de gemeente Culemborg staan te midden van medewerkers van de gemeente Culemborg en het team van Selecta Infratechniek, de uitvoerend aannemer.
Monica Wichgers, lid van het Algemeen Bestuur en Dagelijks Bestuur van de UBRivierenland voor de gemeente Culemborg en Kees de Raad, raadslid van de gemeente Culemborg staan te midden van medewerkers van de gemeente Culemborg en het team van Selecta Infratechniek, de uitvoerend aannemer. Foto: Raphael Drent

Aanleg glasvezelnetwerk van start in gemeente Culemborg

Algemeen 1.621 keer gelezen

CULEMBORG • Gemeente Culemborg is de laatste in de reeks gemeenten waar de aanleg van het glasvezelnetwerk van start is gegaan. Wethouder Monica Wichgers gaf hiervoor samen met raadslid Kees de Raad de symbolische aftrap op maandag 18 oktober. Het betreft het netwerk in het buitengebied.

De eerste woningen kunnen naar verwachting eind dit jaar al gebruik maken van supersnel internet. De aanleg van het glasvezelnetwerk in de regio is een project van de zeven gemeenten Culemborg, Maasdriel, Neder-Betuwe, Tiel, West Betuwe, West Maas en Waal en Zaltbommel. Zij hebben daartoe in januari 2020 de Uitvoeringsorganisatie Breedbandnetwerk Rivierenland (UBRivierenland) opgericht.

Selecta Infratechniek is de aannemer die het glasvezelnetwerk aanlegt in opdracht van de zeven deelnemende gemeenten. Digitale Stad gaat het glasvezelnetwerk beheren namens UBRivierenland.

Informatie voor inwoners

Om te zorgen dat iedereen de kans krijgt om mee te doen, zijn de inwoners van de zeven gemeenten actief benaderd. Zij kregen van hun gemeente een brief met informatie over het project en hoe zij zich kunnen aanmelden als ze dat nog niet hebben gedaan. Ook van beheerder Digitale Stad krijgen de inwoners een brief en folder met een globale planning en uitleg van de werkzaamheden. Wanneer een inwoner van Culemborg zich nog niet had aangemeld, dan kregen zij bezoek van een deur-tot-deur team om in een persoonlijk gesprek kennis te nemen over alle informatie van het project.

De werkzaamheden

De aanleg van het netwerk gebeurt in stappen en van oost naar west in de regio Rivierenland. De eerste werkzaamheden zijn langs de openbare weg. Vervolgens worden de kabels vanaf de weg naar de woningen gelegd. Kort voordat het werk bij inwoners in de buurt begint, krijgen bewoners een ‘graafkaart’ in de brievenbus met informatie en praktische tips. Uiteraard worden de actuele corona veiligheidsmaatregelen in acht genomen bij het uitvoeren van de schouw en het realiseren van de huisaansluitingen bij de inwoners thuis.

Ruim 80 procent doet mee

Op dit moment heeft ruim 80 procent van de inwoners binnen het projectgebied zich ingeschreven voor een glasvezelverbinding van Digitale Stad. Inwoners binnen het projectgebied die zich nog niet hebben ingeschreven, kunnen dit nog steeds doen via www.digitale-stad.nl/rivierenland.

Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt-West Betuwe, Het Kontakt-Tiel en Het Kontakt-Culemborgse Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Annet van den Oord (links) en Roger Klaassen (rechts) organiseren het 'Teken je eigen reisdagboek'.
Iets persoonlijks? Teken een eigen reisdagboek met Annet van den Oord en Roger Klaassen Nieuws 18 apr, 07:00
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Culemborg in gesprek Nieuws 17 apr, 21:17
Afbeelding
Hospice Nocturne voorzitter Frits Ton neemt na tien jaar afscheid Nieuws 17 apr, 15:00
• Archieffoto Minke Wijkmans.
Minke Wijkmans overleden: "Duurzaamheid zat haar in het bloed" Nieuws 17 apr, 12:00
• De deelnemende onderneemsters.
Naar hartenlust shoppen tijdens Ladies Night Culemborg Nieuws 17 apr, 11:00
• Arjan Pothuizen is de oprichter van Stichting Onderzoeksbureau Old Cold Cases Culemborg.
Arjan Pothuizen heeft een passie voor onopgeloste moorden Nieuws 17 apr, 07:00
• Overhandiging Groene Krokodil op de atletiekbaan van Statina, met v.l.n.r. Marco van Zandwijk, Bert van Oostrum en wethouder Mischa Peters.
CDA-enquête: 'Eén op de drie sportclubs loopt tegen de grenzen van hun kunnen aan.' Sport 16 apr, 22:59
Afbeelding
Botsing tussen twee auto's op de Erasmusweg/Rolweg in Culemborg 112 16 apr, 21:15