• V.l.n.r. Jeroen van der Meij, Mari Woerdenbach, Rob van Tuil en Kees Hilhorst.
• V.l.n.r. Jeroen van der Meij, Mari Woerdenbach, Rob van Tuil en Kees Hilhorst. Foto: Dick Aanen

Uitdaging voor jubilerend Pieter Aafjes om op hoogste muzikale niveau te blijven

Algemeen 1.135 keer gelezen

CULEMBORG • Koninklijke harmonie Pieter Aafjes is al 135 jaar het muzikale paradepaardje van Culemborg. Het blijft jaar op jaar een grote uitdaging om het hoge muzikale niveau te continueren. Het jubileum wordt op zaterdag 17 juni gevierd met een groot feestelijk concert in partycentrum DS Events. 

Al bijna honderd jaar presteert de muziekvereniging onafgebroken op het hoogste niveau. Vorig jaar november werd dat nog eens bevestigd tijdens het KNMO-concours in Zutpen, waar een eerste prijs met lof werd behaald met een puntentotaal van 91,58 punten. Dirigent Arjan Gaasbeek kreeg zelfs een waardering van 9,5. 

De huidige voorzitter Jeroen van der Meij en zijn voorgangers Mari Woerdenbach, Kees Hilhorst en Rob van Tuil hopen dat Pieter Aafjes ook in de komende jaren het hoge niveau kunnen handhaven. 

Bewuste keuze 
Jeroen van der Meij is voorzitter sinds vorig jaar. Hij speelde in zijn jeugd al bij Pieter Aafjes, maar verhuisde op latere leeftijd naar Almere. Ondanks de flinke afstand werd hij in 2019 weer lid van Pieter Aafjes. “Er zijn veel muzikanten van buiten Culemborg die net als ik op niveau willen musiceren en in een goed orkest willen spelen. Ze kiezen daarom heel bewust voor Pieter Aafjes. Het hoge niveau willen we handhaven en we mogen daarom ook best wat eisen van onze leden. Daar ligt voor onze vereniging een belangrijke uitdaging.”

Bloeiende vereniging
Pieter Aafjes is met 140 actieve leden nog steeds een bloeiende vereniging. Naast het Groot Orkest is er een Opstaporkest voor beginners onder leiding van Jonie Pijpers en een Middenorkest onder de bezielende leiding van Marilou Krouwel. Sinds 1975 beschikt de vereniging over een prachtig eigen verenigingsgebouw in De Oude School aan de Goilberdingerstraat.

In 2013 werd de vereniging eigenaar van het pand. Naast de concerten verleent de vereniging regelmatig medewerking aan gemeentelijke evenementen, zoals Koningsdag en de dodenherdenking op 4 mei.  

Volgens Rob van Tuil is de kracht van Pieter Aafjes dat de vereniging haar leden een professionele opleiding biedt. Muzieklessen worden gegeven door eigen vakdocenten. “Al vrij snel kunnen ze meespelen in het opstaporkest en na een tijdje doorstromen naar het middenorkest.” 

Pieter Aafjes telt een grote diversiteit aan leden. Van Tuil: “Sommigen beginnen jong, anderen zijn al wat ouder. Ze zijn hoog en laag opgeleid. Het is een samenleving in het klein. We zijn één grote familie”

Zorgen
Pieter Aafjes staat er goed voor, maar er zijn wel zorgen over de toekomst, legt Mari Woerdenbach uit. “Tijdens mijn voorzitterschap kregen we nog een flinke subsidie van de gemeente voor het aantal leden, voor het aantal docenten en het aantal dirigenten. Sinds we in 2013 ons verenigingsgebouw hebben gekocht, krijgen we nog 0,0 euro subsidie. We moeten zelf onze broek ophouden. Vroeger waren de Culemborgers gewend dat ze voor niets naar een concert van Pieter Aafjes konden. Het nieuwjaarsconcert was gratis. Het kerstconcert werd volledig gesponsord door de Rabobank. En ook de bekende Visscher concerten waren gratis toegankelijk. Nu zijn we afhankelijk van onder andere het Cultuurfonds, dat per project bekijkt of het gehonoreerd wordt.”

Kosten
Jeroen van der Meij: “Het is best duur om die concerten te organiseren. Na de coronaperiode zijn de kosten voor het huren van een zaal, de stoelen en de kosten voor de techniek enorm gestegen. Nu moeten we dus actief op zoek gaan naar extra inkomsten om op niveau een evenement/concert te kunnen organiseren.”


Het jubileumconcert op zaterdag 17 juni vindt plaats bij DS Events. Op zich een prima locatie. “Maar het blijft wel een party- en eventcenter, ondanks dat er toch weer een mooie concertlocatie van gemaakt wordt”, zegt Rob van Tuil.

“We zouden natuurlijk kunnen kiezen voor de Grote of Barbarakerk”, benadrukt Kees Hilhorst. “Maar voor dit jubileumconcert is dit niet de meest ideale locatie.” 

In het verleden werd geregeld gebruik gemaakt van één van de sporthallen in Culemborg voor het geven van concerten. “We waren dan wel twee dagen bezig met opbouwen en inrichten van podium en de zaal.” Van Tuil: “Het zou heel mooi zijn als we in Culemborg een mooie concertlocatie zouden hebben. In een cultureel rijk bedeelde gemeente als deze vind ik het wel jammer dat dat er niet is.”

De lage entreeprijzen van weleer zijn helaas verleden tijd, zegt huidig voorzitter Jeroen van der Meij. “Maar bedenk wel: kwaliteit heeft een prijs. Dat is best een punt van zorg voor het huidige bestuur. We moeten actief op zoek gaan naar financiële ondersteuning om dingen te kunnen blijven doen. Je wilt naast het organiseren van concerten en evenementen ook je leerlingen een fatsoenlijk instrument kunnen bieden.”

Dick Aanen

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Grootschalige inzetoefening op het O.R.S. Lek en Linge Nieuws 3 uur geleden
Afbeelding
Waterschap Rivierenland houdt Open Dag op zaterdag 14 oktober Nieuws 3 uur geleden
Afbeelding
Het Platform Veilig Ondernemen (PVO) ontvangt ster als symbool en eerste erkenning samenwerking Nieuws 3 uur geleden
Afbeelding
Oppositie Culemborg wil aanleg fietsstraat nog eens kritisch bekijken Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Nationale bloembollenweekend begint in Culemborg Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Pro Persona Connect en IrisZorg orgniseren een ondersteuningsgroep Nieuws gisteren
Afbeelding
Timpaan doneert 175.000 euro aan Hospice Nocturne Nieuws 27 sep., 10:22
Afbeelding
Open ochtend nieuwe locatie peuteropvang Harlekijn Nieuws 27 sep., 07:00