Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Kasteeltuin Culemborg maakt erfgoed levend

Algemeen 1.464 keer gelezen

CULEMBORG • Zaterdag 1 april start Kasteeltuin Culemborg weer haar nieuwe seizoen wat loopt tot en met oktober. Elke zaterdag tussen 13.00 en 17.00 staan de vrijwilligers, soms zelf betrokken bij de vroegere opgravingen, klaar met hun bijzondere en inspirerende verhalen. 

Voor jong en oud, van peuter tot puber en ouder: er is altijd voor elk wat wils aan activiteiten.

Beleving

Het voormalig kasteelterrein is nu een sfeervol park met originele zestiende -eeuwse muur, klein archeologisch museum met dertiende -eeuws fundament, opgemetselde waterputten, grachten en voorburcht van dit indrukwekkende slot. Hier beleeft het publiek de geschiedenis van weleer. Om zich zo dicht bij de oorspronkelijke bewoners te wanen. 


Foto: Aangeleverd

Een beeldje herinnert aan gravin, vrouwe Elisabeth van Culemborg (1475-1555), belangrijk voor onze stad. Zij gaf opdracht tot de bouw van het stadhuis van Culemborg naar een ontwerp van Rombout Keldermans, persoonlijk architect van keizer Karel de vijfde. Elisabeth was destijds hofdame van deze keizer. Uit haar nalatenschap werd naar haar wens een groot weeshuis, nu museum, gebouwd. Haar man, Anthonis van Lalaing (1480-1540) werd uiteindelijk stadhouder van Holland, Zeeland, Friesland en Utrecht. Wandelend in de tuin vertelt een theehuis (1846) uit de na-kasteeltijd heel andere verhalen.

Topvondst

Het klein museum gerund door vrijwilligers, toont vele bijzondere vondsten uit de zelf gerestaureerde collectie van wel 3000 beschreven objecten. Binnen is het vierenhalve meter dikke fundament van de dertiende -eeuwse boogschutterstoren te zien. Handgranaten herinneren aan het vertrek van de Fransen rond 1672, die het kasteel zo achterlieten dat het uiteindelijk afgebroken werd. Een topvondst (replica), de zogenaamde Monniks- en spotbeker op de katholieke geestelijkheid verwijst met een geheimzinnige inscriptie naar de eerste Protestantse preken van de Lage landen die graaf Floris van Pallandt (1539-1598) op het kasteel toestond.


Foto: Aangeleverd

Zelf opgraven

De zeven vrijwilligers kijken samen terug op een succesvol afgelopen jaar met ruim 1000 bezoekers. Veel toeristen en familie bezoekjes, maar ook steeds meer inwoners die meer over hun eigen stad willen leren. Topper voor de jongsten is dat je zelf origine scherven mag opgraven en er ook twee mag meenemen. Wie zelf interesse heeft in de geschiedenis, jong en/of oud wil rondleiden, een tentoonstelling of website wil inrichten of vooral lekker bezig wil zijn met het inrichten van de tuin, is van harte welkom. Voor afspraken buiten de openingstijden, voor groepen en onderwijs zie: www.kasteeltuinculemborg.nl


Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt-West Betuwe, Het Kontakt-Tiel en Het Kontakt-Culemborgse Courant

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De winnaars van vorige editie wachten op hun opvolgers. Bouwdorp 2024 komt eraan!
Bouwdorp Culemborg 2024: laatste week van de zomervakantie Nieuws 17 uur geleden
Guitar Ray Nijenhuis
Blues in Gelderlandfabriek met Herbie Blues en Guitar Ray Nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
Voertuig te water aan de Lange Aventuurseweg in Culemborg 112 22 apr, 15:26
• Rayan Dahri ontwijkt een tackle tegen Hertha.
Focus'07 vervalt in herhaling en laat tegen Hertha weer kostbare punten liggen Sport 22 apr, 05:58
Afbeelding
Personenauto rijdt tegen boom aan op de Rommersteeg in Culemborg 112 20 apr, 15:20
• De Gang van Zaken speelde zich in Geldermalsen overtuigend naar de finale.
Wie wint Parel van de Betuwe 2024? Nieuws 19 apr, 17:38
Afbeelding
Open dag nieuwe pand Hospice Nocturne Overig 19 apr, 17:27
KEC meets Dance
Kunst Educatie Culemborg treedt op met Dance Art Studio Nieuws 19 apr, 12:00