• De drie initiatiefneemsters van de buurtkastjes in Culemborg: Hesther (links), Fieke en Niki.
• De drie initiatiefneemsters van de buurtkastjes in Culemborg: Hesther (links), Fieke en Niki. Foto: Fleur van Eeuwijk

Buurtkastjes voor houdbare huishoudelijke producten in Culemborg

Algemeen 2.640 keer gelezen

CULEMBORG • Neem wat je nodig hebt, geef wat je kunt missen. Zo luidt het motto van alle buurtkastjes in Culemborg.

Buurtkastjes zijn een soort minibieb maar dan voor houdbare huishoudelijke producten. Denk hierbij aan etenswaren, toiletpapier en maandverband. De kastjes zijn voor iedereen die iets nodig heeft, over heeft of wil ruilen. Culemborg telt er momenteel vier maar aan het einde van deze maand zijn dit er tien. “Het is mooi om te zien dat steeds meer mensen het overnemen en je straks overal in de stad terecht kunt.”

In Culemborg is Melanie vorig jaar gestart met het allereerste buurtkastje. Bij haar huis, aan de Kamille 72, staat het buurtkastje met allerlei producten erin. Fieke, Niki en Hesther raakten alle drie geïnspireerd door Melanie en besloten ook hun eigen kastje op te richten. Fieke: “Aan het einde van de zomervakantie bedacht ik dat zo’n buurtkastje me erg leuk zou lijken. Ik nam contact op met Melanie en zij bracht mij in contact met een mevrouw die haar buurtkastje ook had gemaakt.”

Met wat planken – afkomstig van een oude kast - die Fieke van haar ouders had gekregen, werd haar buurkastje én die van haar schoonzus Niki gerealiseerd. “Toen ik namelijk van Fieke over dit idee hoorde, raakte ik gelijk enthousiast. Onze kastjes zijn allebei in december geplaatst.” Het buurtkastje van Hesther is bij BolderBuren neergezet. “Begin januari werd het eerste kastje gerealiseerd maar ik was er zo blij mee dat ik – in samenwerking met het Elisabeth Weeshuis – gelijk een tweede heb geplaatst.”

Buurtkastjes met een boodschap

De buurtkastjes hebben allemaal hetzelfde doel. “Neem wat je nodig hebt en geef wat je kunt missen. Daarom staan al onze kastjes vol met onder andere etenswaren, huishoudelijke producten en maandverband”, vertelt Fieke. Mensen kunnen producten in de buurtkastjes plaatsen, er iets uithalen of ruilen. “Hierdoor hebben we iedere week genoeg en staan de kastjes nooit leeg. Van Melanie krijgen we ook regelmatig wat producten die zij van het Armoedefonds krijgt.”

Omdat Hesther momenteel twee buurtkastjes heeft, wil ze er één anders inrichten. “Ik wil een MUP-kastje. Dit staat voor Menstruatie Uitgifte Punt. Het is namelijk belangrijk dat iedereen iets uit het kastje kan halen wat hij of zij nodig heeft.” Ze is blij dit mogelijk is. “Wat mij aan het hart gaat, is dat alles duurder wordt. Daarom willen we iets betekenen voor de mensen en dit doen we op deze manier.”

Taboe doorbreken

Mensen helpen en ondersteunen waar nodig is iets waar Fieke en Niki ook achterstaan. “Daarnaast is dit initiatief tweeledig. Aan de ene kant is het fijn om verspilling tegen te gaan en aan de andere kant helpen we mensen die het niet zo breed hebben”, vertelt Fieke. Het kastje is voor iedereen, dat is het belangrijkste. Niki: “We merken dat mensen het makkelijker vinden iets erin te zetten, dan er uit te halen. Maar mensen hoeven zich écht niet te schamen als ze er iets uit willen halen. Het kastje is namelijk voor en door Culemborgers.”

Waar staan de buurtkastjes?

De buurtkastjes worden iedere week door Fieke, Niki en Hesther gecontroleerd. Hesther: “Meestal worden koekjes, chips en andere lekkernij er als eerste uitgehaald. Dat vullen wij weer aan uit onze voorraad of anderen komen weer iets brengen.” Mensen kunnen er de hele dag terecht en op de buurtkastjes staan enkele spelregels. “Let bijvoorbeeld op houdbare spullen en er mogen geen alcoholische versnaperingen en rookwaren in.”

Het buurtkastje van Fieke is aan de Zuiderwal 23 te vinden en die van Niki even verderop aan de Kalkhovensingel 34. Bij BolderBuren staan de twee kastjes van Hesther en ben je benieuwd naar het buurtkastje van Melanie? Kom dan langs bij Kamille 72. Fieke: “Het is mooi dat wij op deze manier wat voor mensen kunnen betekenen. Daarom zijn we er ook trots op dat er aan het einde van deze maand nog zes extra buurtkastjes in Culemborg komen.” 

Wie: Fieke, Hesther, Niki en Melanie

Wat: Buurtkastjes

Waarom: Om verspilling tegen te gaan en mensen die het niet zo breed hebben te helpen

Wanneer: De kastjes zijn 24 uur en zeven dagen in de week open, voor iedereen

Fleur van Eeuwijk

Fleur van Eeuwijk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De winnaars van vorige editie wachten op hun opvolgers. Bouwdorp 2024 komt eraan!
Bouwdorp Culemborg 2024: laatste week van de zomervakantie Nieuws 16 uur geleden
Guitar Ray Nijenhuis
Blues in Gelderlandfabriek met Herbie Blues en Guitar Ray Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Voertuig te water aan de Lange Aventuurseweg in Culemborg 112 22 apr, 15:26
• Rayan Dahri ontwijkt een tackle tegen Hertha.
Focus'07 vervalt in herhaling en laat tegen Hertha weer kostbare punten liggen Sport 22 apr, 05:58
Afbeelding
Personenauto rijdt tegen boom aan op de Rommersteeg in Culemborg 112 20 apr, 15:20
• De Gang van Zaken speelde zich in Geldermalsen overtuigend naar de finale.
Wie wint Parel van de Betuwe 2024? Nieuws 19 apr, 17:38
Afbeelding
Open dag nieuwe pand Hospice Nocturne Overig 19 apr, 17:27
KEC meets Dance
Kunst Educatie Culemborg treedt op met Dance Art Studio Nieuws 19 apr, 12:00