• Anton en Kirsten met hun kinderen Maas, Otto en Fanni.
• Anton en Kirsten met hun kinderen Maas, Otto en Fanni. Foto: aangeleverd

Kirsten en Anton maken nieuwe start in Zweedse natuur

Algemeen 4.970 keer gelezen

VITSAND • Culemborgers Kirsten van Stoffelen en Anton Sleeuwenhoek zijn in augustus van dit jaar met hun drie kinderen geëmigreerd naar Zweden. In het plaatsje Vitsand hebben ze eerder dit jaar een natuurcamping overgenomen: inmiddels omgedoopt tot camping Fristad.  

“We hebben altijd met heel veel plezier in Culemborg gewoond”, zegt Anton. “We woonden in de Goilberdingerstraat en onze kinderen zaten op ‘t Praathuis. Aan contacten geen gebrek. We hadden het goed.”
Kirsten: “Als het maar even kon waren we te vinden aan de Lek, waar we altijd gezellig met vrienden bij elkaar kwamen.” Kirsten was werkzaam als onderwijsassistent bij het praktijonderwijs van het KWC, Anton was in de solar business actief.

Avontuur
Maar toch lonkte al een tijdje het avontuur. Ze wilden graag een leven dichterbij de natuur. Kirsten: “Aanvankelijk was het idee om te participeren in een camping in de Vogezen, maar dat is niet doorgegaan. Vorig jaar waren we bij mijn zus die in Lapland woont. Dat was voor ons de aanzet om op zoek te gaan naar een camping in Zweden.”

Voor de zomer deden ze een bod op de camping in Vitsand, die al twee jaar niet meer in gebruik was. Begin augustus is het Culemborgse gezin daadwerkelijk verhuisd. Vitsand ligt in de provincie Värmland op een half uurtje van de Noorse grens ter hoogte van Oslo. Anton: “Het is een prachtig bosgebied met heel veel meren en ook begint het hier al bergachtig te worden. De skipiste is hier maar vijf minuten vandaan.” 

Open velden
Het campingterrein grenst aan één van de duizenden meren die Zweden rijk is. Kirsten: “Het is een camping met open velden, met zo’n 40 niet afgerasterde plekken. Dus gasten die hier komen kamperen kunnen gewoon zelf een plekje zoeken.”

Voordat in 2023 het nieuwe campingseizoen van start kan gaan moet er nog wel het nodige aan onderhoudswerkzaamheden gebeuren. Anton: “Voor de onderhoudsklussen krijgen we regelmatig vrienden en familie over vanuit Nederland. Ook doen we veel zelf. We zijn gelukkig heel flexibel, dus we hebben er vertrouwen in dat het allemaal gaat lukken.” Nog niet alles is in kannen en kruiken. Anton: “Vooral de aansluiting van de elektriciteit loopt niet zo vlotjes als we in Nederland gewend waren.”
De woning waar het gezin straks gaat wonen is nog niet gereed. Kirsten: “Dus voorlopig bivakkeren we met z’n vijven in het receptiegebouw. Dat is af en toe een beetje improviseren, maar het lukt uitstekend.”

De kinderen (Maas, Otto en Fanni) zijn vooral buiten aan het spelen: vissen, rennen, spelletjes doen of varen met het bootje. De twee oudste kinderen van het gezin gaan inmiddels naar school. Kirsten: “Leuk om te zien dat ze de eerste woordjes Zweeds al oppikken. En ook hebben ze inmiddels vriendjes en vriendinnetjes.”

Zelfvoorzienend
De komende winter zal vooral in het teken staan van het schrijven van een gedegen bedrijfsplan. Plannen zijn er genoeg. Anton: “We proberen zelfvoorzienend te leven. We hebben straks de beschikking over een aardkelder, waar we groenten kunnen bewaren.”

Verder zijn er plannen om meubels te gaan maken met het hout, dat in het bos rijkelijk aanwezig is. Anton: “We gaan ontdekken wat er allemaal mogelijk is.”

Anton en Kirsten zijn ook van plan om projecten met een sociaal karakter voor jongeren op te zetten. Kirsten: “We willen graag in overleg met de gemeente om projecten op te zetten waarbij jongeren op de camping kunnen participeren.”

Anton: “De camping heet Fristad naar de vrijstad die Culemborg is. Hierdoor blijft de connectie met de mooie stad aan de Lek bestaan.”

Het logo van de camping is ontworpen door de Vrijstaddrukker Arjan Middelkoop

Meer informatie op campingfristad.com

Dick Aanen

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Gemeenteraadslid Tim de Kroon van GroenLinks helpt de FIXbrigade bij de klusactie in de Debussystraat.
FIXbrigade Culemborg helpt bewoners Debussystraat met isolatie Nieuws 8 uur geleden
Afbeelding
Marianne Dresselhuys benoemd tot lid van verdienste van muziektent De Plantage Nieuws 29 apr, 10:29
• Vriendenschaar-voorzitter Marcel Meijer feliciteert Jordy Waroux met het behalen van zijn diploma.
Hoofdtrainer Vriendenschaar geslaagd voor Oefencoach-3 Sport 27 apr, 22:52
• Het Kyiv Sofia Kamerkoor.
Benefietconcert Kyiv Sofia Kamerkoor Nieuws 27 apr, 22:46
Afbeelding
Dansers Studio Urban te zien in Het Feest van tante Rita 2 Nieuws 27 apr, 22:14
IMG_8372
Culemborg kleurt oranje tijdens optocht met versierde fietsen met korte video's 27 apr, 16:11
• Bandleden van De Gang van Zaken met hun prijzen.
Juryprijs én publieksprijs voor De Gang van Zaken tijdens Parelfinale 2024 Nieuws 27 apr, 14:02
• Raquel Garcìa Hermida-van der Walle (r.) en D66-afdelingsvoorzitter Josefien Rooks.
D66-politica Raquel Garcia Hermida: 'Europese uitdagingen zijn opeenstapeling lokale uitdagingen' Nieuws 26 apr, 17:00