• Rowan Wijfje (21) bij De Fietsenmaker in Utrecht.
• Rowan Wijfje (21) bij De Fietsenmaker in Utrecht. Foto: Eigen foto

Rowan Wijfje doet mee aan de Europacup Tweewielers in Münster

Sport 1.340 keer gelezen

CULEMBORG • Rowan Wijfje uit Culemborg doet op vrijdag 16 februari mee aan de Europacup Tweewielers in Münster.

Tijdens deze internationale wedstrijd gaan mbo-studenten Fietstechniek en Motorfietstechniek de strijd met elkaar aan om de titel Beste Fietstechnicus en Beste Motorfietstechnicus van Europa. 

Soms is dat even aanpoten maar ik zie er ook een mooie toekomst in

In totaal doen er dit jaar vier mensen van het Koning Willem I College mee, waaronder Rowan Wijfje (21 jaar). “Naast dat mijn docenten er vertrouwen in hebben dat ik hoog eindig, denk ik zelf ook dat een top 3 er wel in zit!”

‘Soms even aanpoten’
Rowan zit in het vierde jaar van zijn mbo-opleiding fietstechniek waarbij hij fulltime werkt en één dag naar school gaat. “Soms is dat even aanpoten maar ik zie er ook een mooie toekomst in.”

Bij De Fietsenmaker in Utrecht voelt Rowan zich namelijk volledig op zijn plek. “Ik ben daar in 2019 begonnen met een stage en nu ben ik mezelf aan het door ontwikkelen tot technisch leidinggevende. Zodra ik mijn studie heb afgerond, blijf ik hier dus ook zeker werken!”

De Fietsenmaker richt zich voornamelijk op mountainbikes, race- en Gravel fietsen. “Dit is namelijk wat mij het meeste aanspreekt. Ik heb voor corona jarenlang op hoog niveau aan wielrennen gedaan. Het was zelfs mijn ambitie om prof te worden.” 

Toch heeft Rowan dit niet doorgezet omdat hij in de coronacrisis een keuze voor zichzelf maakte. “Of ik wilde me volledig focussen op het wielrennen of ik wilde een carrière als fietsenmaker. Ik koos voor het laatste.”

Toch fietst de 21-jarige nog genoeg in zijn vrije tijd. “Het liefst spring ik in de weekenden en als het lekker weer is, op mijn fiets. Ook rij ik af en toe nog wedstrijden en dan ben ik voornamelijk op mijn wielrenfiets of mountainbike te vinden.” 

Een fiets tattoo
Omdat het fietsen voor Rowan zoveel betekent, heeft hij een aantal jaren geleden zelfs een tattoo van een fiets gezet. “Fietsen is iets dat ik niet zo snel zal loslaten.”

Jonge monteurs
Op 16 februari 2024 zullen jonge monteurs zich op internationaal niveau laten zien tijdens de Europacup Tweewielers.

“Het idee van de wedstrijd is dat je op je techniek wordt getest en of je alles volgens de werkplaats documentatie doet.” Het gaat hierbij om simpele en moeilijke klusjes. “Van een band vervangen tot aan de motor van een e-bike repareren.”

Ieder jaar mag het Koning Willem I College een aantal leerlingen naar deze wedstrijd toesturen. “Zij kozen onder andere mij uit en dat voelt als een eer.” 

Ik maak me niet zo snel zorgen, ik zie wel hoe het gaat

Ook Sebastiaan Steemers uit Elst, Sem van Voorden uit Lienden en Tom Stroop uit Ettenleur zullen aanwezig zijn. “Ik vind het leuk om wat mensen in dit vakgebied te spreken en zie ze daarom niet zozeer als concurrentie.”

Momenteel probeert Rowan zich waar kan voor te bereiden. “Op de werkplaats lukt dit prima en op school probeer ik me vooral te focussen op de e-bikes.”

Hoe dan ook denkt Rowan dat het wel goed gaat komen. “Ik maak me niet zo snel zorgen, ik zie wel hoe het gaat. Maar ik denk dat een top 3 er wel in zit en dat zou natuurlijk heel erg leuk zijn!”

Fleur van Eeuwijk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De winnaars van vorige editie wachten op hun opvolgers. Bouwdorp 2024 komt eraan!
Bouwdorp Culemborg 2024: laatste week van de zomervakantie Nieuws 17 uur geleden
Guitar Ray Nijenhuis
Blues in Gelderlandfabriek met Herbie Blues en Guitar Ray Nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
Voertuig te water aan de Lange Aventuurseweg in Culemborg 112 22 apr, 15:26
• Rayan Dahri ontwijkt een tackle tegen Hertha.
Focus'07 vervalt in herhaling en laat tegen Hertha weer kostbare punten liggen Sport 22 apr, 05:58
Afbeelding
Personenauto rijdt tegen boom aan op de Rommersteeg in Culemborg 112 20 apr, 15:20
• De Gang van Zaken speelde zich in Geldermalsen overtuigend naar de finale.
Wie wint Parel van de Betuwe 2024? Nieuws 19 apr, 17:38
Afbeelding
Open dag nieuwe pand Hospice Nocturne Overig 19 apr, 17:27
KEC meets Dance
Kunst Educatie Culemborg treedt op met Dance Art Studio Nieuws 19 apr, 12:00