• Chantal van der Horst (links) en Trudie Niejenhuis (rechts) met hun gewonnen medailles bij Optiesport in Culemborg.
• Chantal van der Horst (links) en Trudie Niejenhuis (rechts) met hun gewonnen medailles bij Optiesport in Culemborg. Foto: Fleur van Eeuwijk

Interview met zwemsters Chantal van der Horst en Trudie van Niejenhuis

Sport 1.636 keer gelezen

CULEMBORG • Tijdens de Open Nederlandse Masters Kampioenschappen zwemmen in Amersfoort wonnen Chantal en Trudie medailles. De Open Nederlandse Masters Kampioenschappen 2023 werden dit jaar georganiseerd door ZPC Amersfoort. 

Hier kwamen begin mei bijna 900 zwemmers op af uit vijftien verschillende landen en van 167 verenigingen. Uiteindelijk gingen Chantal van der Horst (29) en Trudie van Niejenhuis (51) er met verschillende medailles van door. “We zijn trots op dit resultaat!”

Passie

Een passie voor zwemmen hebben allebei de vrouwen al hun hele leven. Chantal: “Nadat ik mijn zwemdiploma’s had behaald, sloot ik me aan bij de reddingsbrigade. Daar kwam ik erachter dat ik lange afstanden het leukste vond om te zwemmen waardoor ik begon met wedstrijdzwemmen.” 

Naast dat ze vier keer in de week zwemt, doet ze ook aan hardlopen en fietsen. “Ik vind het fijn om mijn conditie op peil te houden. Wel vergt dit veel discipline en moet ik goed plannen omdat ik ook nog een eigen bedrijf heb.”

Voor Trudie is zwemmen een rode draad in haar leven. “Vroeger zwom ik in Bennekom omdat ik daar vandaan kom. Daarna verhuisde ik voor mijn studie rechten naar Groningen en richtte daar samen met anderen een studentenzwemvereniging op.” Na haar studie vertrok ze naar Den Haag en bleef ze meedoen aan verschillende zwemwedstrijden. Tijdens een zwemwedstrijd in Vlissingen kwam ze haar huidige partner tegen. “Hij woonde in Tiel en ik besloot bij hem in te trekken. Inmiddels wonen we alweer zeven jaar in Culemborg met onze zoon.”

Vrij in het water

De sport zwemmen is voor allebei de vrouwen een fijne uitlaatklep. “Het is heerlijk omdat je vrij in het water bent maar ook met leeftijdsgenoten kunt trainen”, vertelt Chantal. Daarnaast is het een voordeel dat je jezelf kunt blijven ontwikkelen. “Zwemmen is een technische sport en draait om de details. Hoe oud je ook bent, er zijn altijd punten waarin je jezelf kunt verbeteren en ontwikkelen.” Dit kan dankzij de trainingen die ze iedere week volgt. “Dan staan er trainers langs de badrand die je aanwijzingen en tips geven.”

Naast dat het heerlijk is om in het water te liggen, zit er volgens Trudie nog een voordeel aan deze sport. “Doordat wij meedoen aan verschillende wedstrijden leer je veel mensen kennen door heel Nederland, België en Luxemburg. De gezelligheid om de wedstrijden heen is heel leuk.”

Goud en brons behaald

Tijdens het zwemseizoen kunnen zwemmers aan verschillende soorten wedstrijden meedoen. “Hier trainen wij het hele jaar voor. Persoonlijk kom ik het beste uit de verf bij lange baanwedstrijden met de schoolslag”, vertelt Chantal. Trudie zwemt het liefst korte afstanden t/m 200 meter. Deze kwaliteiten namen ze mee tijdens de Open Nederlandse Masters Kampioenschappen in Amersfoort van 4 tot 7 mei 2023. Hier kwamen bijna 900 zwemmers op af uit vijftien verschillende landen. De leeftijdscategorieën zijn per vijf jaar. Chantal behaalde medailles bij de dames 25+ en Trudie bij de dames 50+.

Ondanks dat Chantal en Trudie al vele wedstrijden hebben gezwommen, bleef deze wedstrijd ook weer spannend. Trudie: “Je voelt vooral de spanning als je aan de start staat en dan wil je alleen nog maar goed zwemmen. Van tevoren konden we wel inschatten hoe wij zouden eindigen omdat je ziet wie er meedoet. Maar dan alsnog blijft het altijd een momentopname.”

Nadat de Culemborgse dames de wedstrijden hadden gezwommen, mochten ze gelijk hun medailles ophalen. Chantal won goud op de 200 meter vlinderslag en twee keer brons op de 100 en 200 meter schoolslag. Trudie ging ervan door met goud op de 200 meter rugslag en twee keer brons op de 50 en 100 meter rugslag. “We zijn allebei trots op ons resultaat.”

Topprestaties tijdens ONMK

Wat: Open Nederlandse Masters Kampioenschappen lange baan
Waar: Zwembad Amerena Amersfoort
Wie: 900 zwemmers uit verschillende landen waaronder de Culemborgse Chantal en Trudie. In totaal behalen ze samen twee keer goud en vier keer brons
Wanneer: 4 t/m 7 mei 2023

Fleur van Eeuwijk

Fleur van Eeuwijk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Grootschalige inzetoefening op het O.R.S. Lek en Linge Nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
Waterschap Rivierenland houdt Open Dag op zaterdag 14 oktober Nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
Het Platform Veilig Ondernemen (PVO) ontvangt ster als symbool en eerste erkenning samenwerking Nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
Oppositie Culemborg wil aanleg fietsstraat nog eens kritisch bekijken Nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
Nationale bloembollenweekend begint in Culemborg Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Pro Persona Connect en IrisZorg orgniseren een ondersteuningsgroep Nieuws gisteren
Afbeelding
Timpaan doneert 175.000 euro aan Hospice Nocturne Nieuws 27 sep., 10:22
Afbeelding
Open ochtend nieuwe locatie peuteropvang Harlekijn Nieuws 27 sep., 07:00