Amendement 'Brede Welvaart' verworpen

culemborg • Partij voor de Dieren heeft donderdag een voorstel gedaan om ook het uitgangspunt van 'brede welvaart' op te nemen bij het afwegingskader bij de ombuigingen. Het amendement van fractievoorzitter Myra van der Velde kreeg echter alleen steun van de Partij van de Arbeid. 

Brede welvaart betreft de kwaliteit van leven in het hier en nu en de mate waarin deze ten koste gaat van die van latere generaties of van die van mensen elders in de wereld. "We leven al op de pof", zei fractievoorzitter Myra van der Velde in een toelichting. "We lenen al van volgende generaties." Bij politieke keuzes moet je ook afwegen wat de effecten zijn op inwoners en de veerkracht van onze natuurlijke omgeving. "Brede welvaart kijkt ook op een bredere impact op gezondheid inwoners, de gezondheid van onze planeet en de duurzaamheid van onze samenleving. Hier en nu, later en elders."

Er was onvoldoende steun voor het amendement. "We zijn nadrukkelijk voor het concept van ‘Brede Welvaart’", reageerde GroenLinks-fractievoorzitter Tim de Kroon. "Maar als we dit echt gaan toepassen op alle bezuinigingsvoorstellen, dan vraagt dit heel veel van de werkorganisatie. En dat terwijl er al heel wat werk te verzetten is." 

D66-fractievoorzitter Dagmar Kusters: "We zijn het eens met de inhoud, maar het is wel een heel ingewikkelde uitwerking." 

Johan van der Waal (Culemborg van Nu) voelde geen enkele behoefte aan het amendement. "Als wij straks de daadwerkelijke keuzes maken moeten we ons niet willen laten inperken door extra kaders." Hij hield het liever bij het door het college voorgestelde afwegingskader.