Reactie wethouder Daphne Bijvoet

culemborg • "We zijn ons bewust van de zorgen die leven en we vinden het belangrijk om daarom met alle betrokkenen in gesprek te blijven", zegt wethouder Daphne Bijvoet in een reactie op de visie van werkgroep Tegenwind Culemborg. "Door te kijken naar de mogelijkheden voor alternatieve energiebronnen investeren we in een schonere, groenere toekomst voor onszelf en de komende generaties."

"De mix van energie opwekken door zon en wind biedt een cruciale oplossing voor de groeiende energiebehoefte van onze stad. Daarbij draagt het ook bij aan het verminderen van onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Tenslotte hebben we er allemaal baat bij als ook onze stad in de toekomst van stroom voorzien kan blijven. Hierbij houden we rekening met de grootte van Culemborg; wat is passend bij onze stad en in het belang van onze inwoners? We zijn nog in afwachting van het principeverzoek van de initiatiefnemer. Om dit initiatief dan eventueel mogelijk te maken, stellen we samen met de raad de kaders op.” 


Reactie coöperatie Vrijstad Windwinning 

culemborg • Coöperatie Vrijstad Windwinning realiseert zich dat de doorstart van het windpark-initiatief niet bij iedereen in goede aarde valt. "We zijn ons ervan bewust dat 100% draagvlak bij dit soort projecten niet mogelijk is. Maar we vinden het wel belangrijk om open en transparant in gesprek te gaan. We willen zorgen dat voor- en tegenstanders zich gezien en gehoord voelen, ook al zijn we het inhoudelijk niet met elkaar eens. Belangen, zorgen, bezwaren, meningen en ideeën willen we in een vroeg stadium bespreken. Zo willen we de best mogelijke voorkeursvariant bepalen."

"Voor het uitwerken van de plannen hanteren we – zoals de gemeente Culemborg dat heeft aangegeven – de landelijke normen, waaraan het rijk momenteel werkt. Het gaat om normen voor onder andere afstand, geluid, schittering en slagschaduw. Verder vindt er vooraf onderzoek plaats naar bijvoorbeeld ecologie en veiligheid. Ook gezondheidseffecten nemen we mee. Al deze aspecten komen in een milieueffectonderzoek. De gemeente Culemborg beslist uiteindelijk over de vergunningaanvraag."


Windvisie 2017

culemborg • De regels voor windmolens zijn al in 2017 geformuleerd in de gemeentelijke Windvisie. Belangrijk uitgangspunt in dat document is dat de directe omgeving kunnen profiteren van de realisatie van nieuwe windenergie. "ln het verleden zijn te vaak windmolens gebouwd waarbij de financiële voordelen niet ontvangen werden door de direct betrokkenen."