'Meer onderzoek nodig'

culemborg • Een groeiende groep artsen in Nederland is eveneens kritisch over de plaatsing van windturbines nabij bebouwing. Ze publiceren hun bevindingen op de website www.windwiki.nl

De medici hebben zich verdiept in de veiligheid van windturbines voor mens en milieu. "Sommigen van ons werden door de klachten van hun patiënten met dit onderwerp geconfronteerd, anderen in hun eigen leefomgeving. Samen hebben we als doel het beschikbaar stellen van de aanwezige wetenschappelijke informatie over windturbines in relatie tot gezondheid en milieu." 

De artsen signaleren dat de kennis over de gevolgen van het wonen nabij windturbines onvoldoende bekend is bij wetenschappers, beleidsmakers, artsen en de algemene bevolking.

Kennis vergroten

"Windwiki wil deze kennis vergroten en daarom publiceren wij de beschikbare wetenschappelijke literatuur over dit onderwerp. Van alle artikelen wordt een Nederlandse samenvatting gegeven en een beoordeling van de relevantie voor het milieu- en gezondheidsvraagstuk." Er is volgens de artsen voldoende aanleiding voor zorgen over de impact op omwonenden van de Nederlandse norm. Ze adviseren een veilige afstand tot bebouwing van 4 x de tiphoogte en 10 x de masthoogte tot aan woonkernen, in combinatie met een maximale geluidsbelasting van 20 dB in de slaapkamer.