Aantasting groene Lage Veld

culemborg • De windmolens betekenen volgens Hennie van den Boogert ook aanzienlijke aantasting van het groene Lage Veld. 

“De infrastructuur die je nodig hebt om windmolens neer te zetten sloopt het hele gebied."

In dit veen-weidegebied moeten wegen gebouwd worden die de zware kraan en betonwagens moeten kunnen dragen om die turbines te bouwen. Van den Boogert: "Je moet er kabels en leidingen naar toe brengen. Voor één turbine van 4 megawatt zijn 65 heipalen nodig, 2500 ton beton, 900 ton staal en 45 ton vezel-versterkt kunststof. Om maar niet te spreken over de hoeveelheden balsahout dat ter versterking van de wieken wordt gebruikt."
Een windturbine wordt nu volgens Hennie Van den Boogert neergezet als het middel om de energieproblemen op te lossen. "Maar over vijftien of 25 jaar jaar heb je een groot probleem, als ze opgeruimd moeten worden.”

Uitputting 

Martin van Weelden: “We zijn nu fossiele brandstoffen aan het sparen. Maar tegelijkertijd zijn we de wereld compleet aan het uitputten door het delven van zeldzame grondstoffen als lithium en van andere stoffen, die essentieel zijn voor windmolens. Het betekent dat we de afhankelijkheid van Rusland inwisselen voor die van Afrika, maar eigenlijk van China die het steeds meer voor het zeggen krijgt in dit continent.”