VVD/CDA willen geen besloten vergaderingen over Spreidingswet

culemborg • CDA en VVD in Culemborg vinden dat er geen besloten regionale afspraken mogen worden gemaakt over de Spreidingswet. "Alle afspraken, overeenkomsten, intentieverklaringen die het college van Culemborg met regiogemeenten maakt over de opvang van vluchtelingen en statushouders moeten vooraf voor instemming worden voorgelegd aan de gemeenteraad", zo luidde het dictum van een motie, die donderdag tijdens de gemeenteraad werd ingediend. 

Volgens de fracties is dit onderwerp nadrukkelijk een bevoegdheid van de gemeenteraad. Gezien de ruimtelijke en maatschappelijke impact die de opvang van vluchtelingen heeft is het voor beide oppositiepartijen belangrijk dat dit gebeurt door middel van een open en zorgvuldig proces. “De omvang, locatiekeuze en type van voorzieningen zullen immers effect hebben op kosten, aanwezige voorzieningen en draagvlak daarvoor onder onze inwoners. Daar kunnen we niet aan voorbij gaan” aldus CDA-fractievoorzitter van Zandwijk. 

Rivierengebied

In het Rivierengebied moeten volgens de Spreidingswet 1492 opvangplekken worden gerealiseerd vanaf 2025. Het Culemborgse deel van deze (voorlopige) opgave bedraagt 176 opvangplekken. De colleges in Rivierenland bespreken deze opgaaf en verdeling aan regionale en provinciale regietafels. VVD en CDA waren bang dat men pas achteraf wordt geïnformeerd over de uitkomsten. 

Burgemeester Gerdo van Grootheest heeft laten weten dat de gemeente Culemborg te allen tijde zelf gaat over haar eigen bijdrage. De burgemeester neemt de gemeenteraad mee in de vervolgstappen. Ook komt er een startnotitie over het onderwerp. 

Op basis van de toezegging van de burgemeester werd de motie ingetrokken.