Brussen groep start in mei in Culemborg

culemborg • Het Sociaal Team organiseert vanaf vrijdag 10 mei een Brussen groep. De Brussen groep is voor kinderen van acht tot twaalf jaar die een broer of een zus hebben met een beperking. De bijeenkomsten zijn op 10, 17, 24 en 31 mei en 7, 14, 21 en 28 juni. Tijdens deze bijeenkomsten wordt er een thema besproken. De aanwezigen praten, knutselen, doen spelletjes en kijken filmpjes. Onderwerpen zijn: Wat zijn de leuke kanten van de broer of zus met een beperking? Wat zijn de lastige kanten van deze broer of zus? Waar heeft de persoon in de Brussen groep last van en wat heeft hij of zij nodig? De bijeenkomsten zijn kosteloos. 

Als men meer wilt weten of zich op wilt geven, kan dat via Zevanie Inge: z.inge@sociaalteam.culemborg.nl. Telefoonnummer: 06 25463245 of via Alice Versluis: a.versluis@sociaalteam.culemborg.nl. Telefoonnummer: 06 14245505.


Omgaan met mensen met dementie

culemborg • Veel vrijwilligers hebben in hun werk contact met ouderen. Men ontmoet ook mensen waar dementie aan de orde is: een hersenaandoening die vooral bij ouderen voorkomt en invloed heeft op het geheugen, het denken en het gedrag van mensen. Het vraagt nogal wat van een vrijwilliger om hier goed mee om te gaan. Hoe laat je iemand in zijn waarde? Hoe help je iemand? In deze training leert men wat dementie eigenlijk is, wat het voor diegene die er aan lijdt betekent en hoe men er het beste mee om kan gaan. 

Deze scholing wordt gegeven door Pieter van der Keur (wijkcoach ElkWelzijn met aandachtsgebied ouderen) en Renée Lankwarden (coördinator Odensehuis Culemborg). Woensdag 10 april. Tijd: 19.30 tot 21.00 uur.  ElkWelzijn, Meerlaan 22 Culemborg. Aanmelden kan bij Sandra Rigter, srigter@elkwelzijn.nl 06-83 52 51 08.


Dementiemonitor 

rivierenland • Voor de negende keer kunnen mensen met dementie en hun mantelzorgers via de “Dementiemonitor” hun mening geven over de zorg voor en ondersteuning van mensen met dementie. Eenmaal per twee jaar onderzoekt Alzheimer Nederland in samenwerking met onderzoeksinstituut Nivel hoe mensen met dementie en hun mantelzorgers de zorg en ondersteuning ervaren. 

Alzheimer Nederland brengt de landelijke uitkomsten van de Dementiemonitor onder de aandacht bij het Ministerie van VWS, de Tweede Kamer, zorgaanbieders, zorgverzekeraars, provincies en gemeenten. 

De Dementiemonitor is te vinden op: www.dementiemonitor.nl. Het invullen vraagt zo'n 20 minuten. Lukt het niet om de Dementiemonitor digitaal in te vullen, dan is een papieren exemplaar verkrijgbaar via Alzheimer Nederland, 033 303 2502. 

De monitor loopt tot 1 juli. De resultaten worden in het najaar verwacht.