• Jimmy Stijntjes en Demi Caarls bij enkele schilderijen die 11 april worden getoond.
• Jimmy Stijntjes en Demi Caarls bij enkele schilderijen die 11 april worden getoond. Foto: William Hoogteyling

KWC en Lek en Linge presenteren avond met Oekraïense cultuur

Nieuws

CULEMBORG • De uitwisseling tussen Oekraïense en Nederlandse cultuur staat donderdag 11 april centraal in de Grote of Barbarakerk in Culemborg. Middelbare scholen Lek en Linge en KWC slaan de handen ineen en presenteren de culturele manifestatie ‘Hoop naar de toekomst’. Iedereen is welkom.

Sinds grootschalige Russische invasie in Oekraïne ruim twee jaar geleden en de daaropvolgende vluchtelingenstroom kregen beide scholen Oekraïense leerlingen in huis.

Het idee voor deze manifestatie

Jimmy Stijntjes, geschiedenisdocent bij Lek en Linge, is vanaf het begin Oekraïne-coördinator. Hij kwam met het idee voor deze manifestatie.

In de beeldvorming worden ze nog vaak gezien als vluchteling

“We hebben momenteel dertien leerlingen en die kwamen vorige zomervakantie anders terug op school dan ze eraan begonnen. Zij en hun ouders beseffen steeds meer dat terugkeer er nog lang niet inzit en ze onderdeel worden van de Nederlandse samenleving. In de beeldvorming worden ze nog vaak gezien als vluchteling, en daar willen we iets aan doen. Dus organiseren we een avond waarin de focus nu eens niet ligt op de oorlog, maar op iets waar ze juist trots op zijn: hun cultuur.’’

‘Het is een mooi doel’

Al snel werd contact gelegd met het KWC, waar momenteel veertien leerlingen een eigen klas vormen. NT2-docent Demi Caarls schoof namens haar school aan en ging mee organiseren. “Het doel is mooi, een keer aandacht voor iets positiefs is altijd goed. En het is ook fijn dat de scholen hier nauw samenwerken.’’

Boordevol programma
‘Hoop voor de toekomst’ heeft twee delen. In de middag is een ontmoeting en culturele uitwisseling tussen Oekraïense en Nederlandse leerlingen van de twee scholen. Ze hebben workshops, eten samen en repeteren hun optredens voor het avondprogramma. Vanaf 19.30 uur is in de Grote of Barbarakerk een boordevol programma met onder meer poëzie, beeldende kunst, muzikale presentaties van leerlingen en optredens van Oekraïense artiesten.

Naast de scholen is stichting Freedom for Ukraine bij de avond betrokken, opgericht door de uit Culemborg afkomstige en in Oekraïne woonachtige André Fonteijn. Entree is volgens het ‘pay what you can’ principe en de opbrengst van die avond is mede voor de stichting.

Meer info op https://orsl.nl/hoopnaartoekomst