Van Grootheest: 'andere vormen criminaliteit'

culemborg • Culemborg heeft een nieuw veiligheidsplan vastgesteld. De kern: preventie als het kan, repressie als het moet.

Burgemeester Gerdo van Grootheest is blij dat de traditionele criminaliteit in Culemborg al jarenlang daalt. "Dat is goed nieuws. Die dalende trend zie je bijvoorbeeld bij het aantal inbraken, mede door een stevige inzet van de politie. Het geldt ook voor het aantal overvallen."
"Tegelijkertijd", vervolgt Van Grootheest, "zie je wel dat andere vormen van criminaliteit toenemen. Bijvoorbeeld digitale criminaliteit. Of mensen die opgelicht worden met Marktplaats-fraude of phishing-mails. Allemaal heel nare dingen, waarbij mensen veel geld afgetroggeld wordt. Zorgelijk is ook het fenomeen ondermijning. Je ziet dat bepaalde criminelen de behoefte hebben om onder de radar te blijven om daar hun activiteiten te ontplooien. Die proberen we het leven zo zuur mogelijk te maken."
De gemeenten in de regio Rivierenland (De Waarden) hebben voor het eerst een gezamenlijk veiligheidsplan gemaakt. Samen met de politie en het Openbaar Ministerie. Van Grootheest: "Ik vind dat een heel goede verbetering. Criminelen trekken zich niks van gemeentegrenzen aan. Dus dan moeten wij dat als gemeente ook niet doen. We werken heel nauw en intensief met elkaar samen." Een onderwerp als digitale veiligheid vraagt om een bovenlokale aanpak. "De daders van digitale criminaliteit kunnen bijvoorbeeld zitten aan de andere kant van de wereld. Slachtoffers zitten gewoon hier in Culemborg. Dus we gaan ook echt kijken hoe wij omgaan met kwetsbare groepen die slachtoffer zijn van deze nieuwe vormen van criminaliteit. Bijvoorbeeld ouderen, mensen met een licht verstandelijke beperking. Hoe kunnen we daar extra voorlichting en bewustwording creëren?"
Van Grootheest: "Met ongeveer 30.000 inwoners is Culemborg een relatief kleine stad in omvang. Maar de vraagstukken waar we tegenaan lopen zijn eigenlijk vergelijkbaar met grote steden. Denk bijvoorbeeld aan ondermijning, drugscriminaliteit en de jeugdproblematiek. We hebben in onze stad te maken met mensen met onbegrepen gedrag, met verward gedrag. En mensen met een GGZ-achtergrond."