• Frans de Bruijn (links) en Ineke Overweg (rechts).
• Frans de Bruijn (links) en Ineke Overweg (rechts). Foto: Fleur van Eeuwijk

Speeldag Natuurspeeltuin De Tuinpiraat aan de Zandput in Culemborg

Nieuws

CULEMBORG • Op zaterdag 10 juni 2023 vindt er weer een nieuwe speeldag plaats van Natuurspeeltuin De Tuinpiraat aan de Zandput in Culemborg.

Maak je eigen katapult, versier een piratenmasker, bak een worstenbroodje en kom klimmen en klauteren in en rondom het water. De organisatoren van Natuurspeeltuin De Tuinpiraat maken zich momenteel klaar voor een nieuwe speeldag op 10 juni. Het thema ‘ontdek de lente’ staat hierbij centraal waarin kinderen de natuur écht leren kennen. “Dit evenement is voor iedereen gratis toegankelijk dus kom vooral langs!”

De Tuinpiraat is ruim tien jaar geleden opgericht om ervoor te zorgen dat meer kinderen naar buiten gaan. Organisator Frans de Bruijn: “In het begin was dit terrein aan de Zandput in Culemborg nog niet aangepast. Dit komt omdat het van Staatsbosbeheer is en zij eerst wilden zien of we echt serieus waren.” Na een aantal jaar zagen ze in wat De Tuinpiraat wilden bereiken en werd het terrein aangepast. “Het gras werd gemaaid en er werden wat bomen weggehaald om ruimte te creëren. Wij hebben toen zelf de sloot laten graven.”

Ontdek de natuur

Het terrein wordt zo’n vijf keer per jaar omgetoverd tot een speelparadijs. Organisator Ineke Overweg: “Vaak organiseren we dit rond vakanties dus ook tijdens de winter. Daarom hebben we iedere keer een ander thema.” Deze keer is het thema ‘ontdek de lente’. “Zo leren we kinderen met de natuur bezig te zijn en mogen ze van alles doen. Op die manier dagen we de kinderen uit om vies te worden, beestjes te zoeken of bijvoorbeeld te zagen.”

Doordat alles mag en kan, wordt de fantasie van de kinderen geprikkeld. Frans: “Dit is heerlijk om te zien. Zij denken ook dat wij echte piraten zijn en kijken ons altijd bewonderenswaardig aan. Wij krijgen er kippenvel van om die blije gezichten te zien.” Daarbij weten de Tuinpiraten veel over de natuur. “Af en toe vertellen we wat weetjes of maken we brandnetelsoep. Dit vinden de kinderen heel leuk.”

10 juni De Tuinpiraat

Op zaterdag 10 juni van 13.00 uur tot 17.00 uur mag iedereen langskomen om samen met Natuurspeeltuin De Tuinpiraat de natuur te ontdekken. Ineke: “Kinderen kunnen hier van alles doen. Denk aan het maken van je eigen zaadbommetjes, spelen in het water en zand, waterdieren en insecten vangen, netklimmen en je eigen woeste worstenbroodje bakken.”

Op het terrein kun je voor € 3,50 euro een strippenkaart kopen. Frans: “Op de kaart staan vijf strips waarmee je wat te drinken, eten of een beker met marshmallows kunt halen.” Want naast alle activiteiten, is er ook een kampvuur om het worstenbroodje en de marshmallows te bakken.

Kom vooral langs!

Op 10 juni, 9 september en 4 november 2023 wordt er weer een nieuwe speeldag georganiseerd. En waar Frans en Ineke het meeste naar uit kijken? “We kijken uit naar alle blije gezichten en enthousiaste kinderen van jong tot oud. Genoeg gezelligheid voor iedereen. Hopelijk zien we je op 10 juni! Neem wel wat muntgeld en reservekleren mee en controleer na afloop op tekenbeten.”

Fleur van Eeuwijk