Afbeelding
Foto: Filip van Roe

Dez Mona op de planken in de Gelderlandfabriek

Nieuws

CULEMBORG • In de Gelderlandfabriek in Culemborg staat op zaterdag 10 juni Dez Mona op de planken.

De Antwerpse band met frontman Gregory Frateur presenteerde onlangs het negende album, Loose Ends. ‘Een niet te missen concertervaring van een band in absolute topvorm’, jubelde popmagazine Heaven over de band die dit jaar zijn vierde lustrum viert. 

In your face

In de voorbije decennia hield Dez Mona niet op het publiek te verrassen. En nog geen jaar na Lucy, de tweede bijzondere samenwerking met het Antwerpse Baroque Orchestration X die het gezelschap wederom voor optredens naar New York voerde, komen zanger Gregory Frateur en zijn gezellen nu aankloppen met het kosmopolitische Loose Ends. 

Op deze langspeler wordt hoekige funk vaak afgewisseld met stuiterende discopop. “Na de donkere ballades uit ons vorige project, kozen we er bewust voor eens een opgewekte, rechttoe rechtaan-plaat te maken”, vertelt Frateur. “Dit keer wilde ik me niet teveel uitputten in metaforen: de teksten mochten simpel en in your face zijn.” 

Extra punch

Op compositorisch vlak gaf Frateur het stuur in handen van gitarist Sjoerd Bruil en accordeonist Roel Van Camp. Daarmee trad Dez Mona op Loose Ends uit zijn comfortzone en begon te experimenteren met een nieuwe sound. Zo speelt Van Camp op de nieuwe plaat vaker piano dan accordeon, is het aandeel elektronica toegenomen en bevatten sommige nummers ook ietwat bevreemdende, uitgesponnen instrumentale passages. 

De nadruk ligt meer dan ooit op het ritme en de groove. Drummer Karel De Backer, de nieuwkomer in de band, geeft de muziek extra punch, terwijl de afwezigheid van een bassist op een ingenieuze manier wordt opgevangen door Bruil en Van Camp. 

“Op Loose Ends gaan we back to basics”, geeft Gregory Frateur toe. “Maar dan wél zonder onze herkenbaarheid te verliezen.” 

De productie was in handen van multi-instrumentalist Tijs Delbeke. Die maakte enkele jaren deel uit van Dez Mona, maar is inmiddels verkast naar Balthazar. Aanvang 20.00 uur, kaarten via www.degelderlandfabriek.nl