Afbeelding
Foto: 123RF.com

CDA: ‘Politie en BOA’s moeten ook optreden tegen kleine overtredingen’

Nieuws

CULEMBORG • Een gemeentelijk veiligheidsplan moet niet alleen oog hebben voor grotere vraagstukken en zware criminaliteit.  “Inwoners verdienen het dat de gemeente ook actief optreedt tegen kleinere ergernissen, die het woon-, werk- en leefplezier bij onze inwoners verminderen”, zei raadslid Marco van Zandwijk donderdag bij de behandeling van het Integraal Veiligheidsplan 2023-2026. 

Het gaat bijvoorbeeld om te hard rijden binnen en buiten de bebouwde kom, zwerfvuil in de uiterwaarden, geluidsoverlast, vandalisme, foutparkeren maar ook het negeren van regels rondom het losloopverbod voor honden.  

Wat betreft het CDA moeten we in de dagelijkse uitvoering van het veiligheidsbeleid ook oog hebben voor omgangsvormen, kleine overtredingen en het niet naleven van regels. “We hebben afspraken, regels en de algemene plaatselijke verordening (APV) die er om vragen nageleefd te worden. Deze regels zijn opgesteld om het samen en veilig leven mogelijk te maken en moeten ons helpen om de kleinere vormen van overlast tegen te gaan.”

Politie en Boa’s 
Het CDA vraagt dan ook om politie en boa’s die durven op te treden tegen kleine overtredingen op geldende verboden en bepalingen die in onze stad van toepassing zijn. “Veel inwoners zijn zich bijvoorbeeld niet bewust dat in bepaalde delen van onze uiterwaarden een losloopverbod voor honden van toepassing is. Zeker in het broedseizoen is dit verbod er niet voor niets.”

Het zichtbaar maken van veiligheid vanuit het perspectief van inwoners start volgens Van Zandwijk bij deze kleine dingen. “Signalen uit de stad laten zien dat er hier te weinig op gehandhaafd zou worden. Als wij volwassenen ons niet aan de regels en afspraken houden, kunnen wij dat dan wel verwachten van onze jeugd?”

Burgemeester Gerdo van Grootheest onderstreepte het belang. “Om echter goed te kunnen acteren op deze kleinere overtredingen is het van belang dat inwoners van deze overtredingen een melding blijven maken bij de politie.”