D66: 'Puzzel om uitdagingen te lijf te gaan'

culemborg • BBB verdient als grote winnaar van de verkiezingen een felicitatie, vindt Culemborgs D66-fractievoorzitter Dagmar Kusters. "We zien in de uitslag ook dat de klimaatpartijen gegroeid zijn. Ook hier heeft de kiezer een richting aangegeven die meegenomen moet worden. We zijn er trots op dat links progressief in Culemborg de grootste is."

Er liggen volgens Kusters grote uitdagingen op het bord van de provinciale bestuurders en de Provinciale Staten. "Met deze winst is het een grote puzzel hoe het beste verantwoordelijkheid kan worden genomen om deze uitdagingen te lijf te gaan. Het bekende stikstofdossier moet worden opgelost om niet alleen voor de landbouw maar ook voor de noodzakelijke woningbouw en behoud van economische slagkracht perspectief te bieden. Te lang houden partijen elkaar in de houdgreep terwijl er voortgang moet worden geboekt." Kusters is tevreden over het aantal stemmen op D66 in Culemborg, dat ondanks winst van links en rechts maar een klein deel is teruggelopen. In Culemborg gaat D66 gewoon verder met een gezamenlijke uitvoering van het bestuursakkoord. Kusters: "We werken aan belangrijke thema's: de bouwambitie met woningen voor iedereen is onverminderd groot en verdient aandacht, hoe ziet het vervolg op de vluchtelingenopvang er eruit in het kader van de spreidingswet? Er moet werk gemaakt worden van verduurzaming schoolgebouwen, in de energietransitie moeten volgende stappen worden gezet, de inzet van de fixbrigade huishoudens te helpen bij aanpassingen energiebesparing kan worden uitgebreid en ook de toekomst van onze natuur zoals de Redichemse Waard blijft onze aandacht hebben."
"De BBB heeft door het hele land een grote overwinning behaald en daarmee hebben de kiezers een duidelijk signaal afgegeven over de koers en wijze hoe Nederland op dit moment wordt bestuurd", analyseert VVD-fractievoorzitter Han Braam. "De meeste landelijke partijen hebben in Culemborg kiezers en daarmee vertrouwen verloren. De VVD Culemborg hoopt dat de landelijke en provinciale politiek deze duidelijke keuze van de kiezer voor een ander beleid en politiek vertaalt. Met als resultaat samenwerking met de winnaars en gedragen besluiten waar de inwoners van (1sterk)Culemborg baat bij hebben."