• De vlag hangt weer rechtop na de winst van BBB.
• De vlag hangt weer rechtop na de winst van BBB. Foto: Ab Donker

BBB de grootste: hoe nu verder?

CULEMBORG • GroenLinks werd weliswaar de grootste partij in de Lekstad met 15,4%, maar incasseerde ten opzichte van 2019 wel een verlies van 1,6 procentpunt. 

GroenLinks en PvdA komen in Culemborg bij de verkiezing van de provinciale staten samen uit op 26,1 procent van het aantal uitgebrachte stemmen. 

De Partij van de Arbeid won flink in Culemborg: van 8,1% in 2019 naar liefst 10,7% (1457 stemmen). “De kiezer heeft gesproken. Ons verhaal is gehoord”, zegt PvdA-raadslid Yassin Dagdag. “Deze uitslag is voor ons een sterke motivatie om het werk voort te zetten. Wij blijven ons inzetten voor een sociaal, groen en rechtvaardig Culemborg, waar voor iedereen een betaalbare woning is te vinden.”

GroenLinks-fractievoorzitter Tim de Kroon is blij met dit resultaat wat beter is dan de landelijke uitkomst. “Wij laten ons actief zien en komen met sociale en groene keuzes die mensen helpen en goed zijn voor het klimaat. Het is fijn dat veel stadsgenoten dit zien en het vertrouwen in ons uitspreken." De verkiezingsuitslag laat volgens De Kroon zien dat er veel verschillende geluiden zijn in de uitgestrekte provincie Gelderland. "Ik hoop dat diverse politieke partijen er met elkaar uitkomen om opnieuw te komen tot een betrouwbaar provinciebestuur. En dat de provincie blijft investeren in het stimuleren van betaalbare woningen, het aanpakken van energiearmoede, en het nemen van klimaatmaatregelen die werken voor iedereen.”

CDA

Voor het CDA Culemborg is de uitslag van de provinciale statenverkiezingen ‘duidelijk en toch ook wel weer ontluisterend’. “De uitslag zie ik vooral als een belangrijk signaal richting Den Haag”, zegt raadslid Marco van Zandwijk. Het CDA moet niet doof zijn voor de geluiden uit de samenleving, vindt Van Zandwijk. “De lijnen naar onze Tweede Kamerleden zijn kort. Waar nodig zal ik hen benaderen als dat kan bijdragen aan een oplossing.” Het CDA heeft zijn portie volgens Van Zandwijk nu op alle bestuursniveaus wel gehad. “Toch zullen we niet weglopen als onze hulp wordt gevraagd. Zeker gezien de vraagstukken die er liggen en om een oplossing vragen.” Van Zandwijk: “De komende jaren zullen wij lokaal de provinciale fractie ook hard nodig hebben om zaken voor elkaar te krijgen of juist ongedaan te maken. Net als in de achterliggende periode pakken wij gemeente-overstijgende vraagstukken graag samen met onze collega’s (statenleden) in de provincie op.” Er is volgens Van Zandwijk ook een lichtpuntje voor het CDA. “De bodem voor wat betreft het aantal Culemborgers dat op het CDA stemt lijkt nu wel bereikt. Ten opzichte van vorig jaar is namelijk al een lichte winst te zien: 0,5 procentpunt ten opzichte van de gemeenteraadsverkiezing en toen deden er minder partijen mee. Als CDA’er kijk ik dan ook met vertrouwen naar de toekomst.”

Partij voor de Dieren

De Partij voor de Dieren is één van de weinige (al bestaande) partijen die woensdag bij de provinciale statenverkiezing geen zetels heeft verloren. De partij groeide in meerdere gemeenten, waaronder Culemborg. Raadslid Myra van der Velde: "De Partij voor de Dieren heeft inmiddels bewezen mee te kunnen besturen in gemeenten. Voor de provincie zijn we daar ook klaar voor, mits de andere partijen klaar zijn voor een sociaal, donkergroen beleid. Maar dat kan de partij ook heel goed aanjagen als luis in de pels vanuit de oppositie." En dan BBB. “Wij hopen", zegt Van der Velde, "dat BBB erkent dat er bij de coalitie-onderhandelingen een belangrijk plek is voor de belangen van dier, natuur en klimaat. Er liggen grote uitdagingen voor BBB. Juridisch is er geen enkele ruimte in het stikstofbeleid. Maar de Partij voor de Dieren is het wel met BBB eens dat er ook moet worden gekeken naar andere sectoren, zoals krimp van de luchtvaart. Daar zouden we elkaar kunnen vinden."

ChristenUnie

ChristenUnie kreeg in Culemborg 0,4 procentpunt minder aan stemmen in vergelijking met vier jaar geleden. Raadslid Kees van der Zaag: "We zijn blij dat we - in dit bijzondere tijdperk - stabiel gebleven zijn. In Gelderland is ChristenUnie de vierde (rest)zetel kwijt. Dat is jammer. Gelukkig hebben we drie volle zetels weten te behouden. Onder het motto ‘Ruimte voor elkaar' gaan de Gelderse statenleden van de ChristenUnie met veel energie aan de slag voor de provincie." 

Het is volgens Van der Zaag nu aan de BBB om initiatief te nemen na hun bijzondere knappe verkiezingsoverwinning. De stem op BBB mag niet genegeerd worden. "Voor ons als ChristenUnie past voorlopig bescheidenheid als het gaat om coalitiedeelname. De coalitie-onderhandelingen zullen niet vanzelf gaan met de vele moeilijke politieke vraagstukken en hobbels. En het is tijd voor het kabinet om het beleid op onder meer stikstof te wijzigen en te luisteren naar de samenleving."

Dick Aanen