• Wethouder Wichgers krijgt hulp van twee leerlingen.
• Wethouder Wichgers krijgt hulp van twee leerlingen. Foto: aangeleverd

Zone rond Augustinuschool veiliger

culemborg • De gemeente Culemborg is drie jaar geleden gestart met het veiliger maken van verkeerssituaties rondom basisscholen. 

Om de schoolzones opnieuw in te richten, geven leerlingen ideeën over hoe ze hun schoolomgeving veiliger kunnen maken.

Vorige week ging de vernieuwde buitenruimte rondom de Augustinusschool officieel in gebruik. Wethouder Monica Wichgers was aanwezig om dit moment te vieren. Ze werd daarbij geholpen door twee leerlingen.

Naast een duidelijke inrichting van de schoolzone, wordt ook aandacht gevraagd voor het gedrag van de ouders, verzorgers en kinderen. Dat gebeurt onder de slogan 'samen op weg naar veilig verkeer Culemborg.'

Dick Bruna borden
Mede door Dick Bruna borden, loop- en zoen & zoef stroken op het wegdek is het nu voor iedereen gelijk duidelijk dat hier een schoolzone is.

Dit moet er voor zorgen dat leerlingen, ouders en andere weggebruikers hun rijgedrag aanpassen. Doel? De buurt veiliger en prettiger maken. “Het is belangrijk dat kinderen veilig naar school kunnen. Zelf op de fiets. Of ouders en verzorgers die hun kinderen naar school brengen”, vindt wethouder Monica Wichgers.

Bij de Jozefschool en Blink is de buitenruimte al aangepast en de Augustinusschool is de derde school. Dit jaar volgt de Brede school Oost nog.

In gesprek 

Karianka Klijn is medewerker verkeer bij de gemeente Culemborg en houdt zich bezig met dit project. Ze vertelt: 

“Om tot het beste resultaat te komen gaan we eerst in gesprek met de leraren, leerlingen en ouders. Bij elke school is de situatie anders. Het is de bedoeling dat we dit project de komende jaren bij alle scholen uitvoeren.”

Verkeersbeleid

Het veiliger maken van de buitenruimte rond scholen past helemaal in de visie die de gemeente heeft met het verkeer in Culemborg. Wethouder Monica Wichgers: “De slogan ‘samen op weg naar veilig verkeer Culemborg’ vullen we op verschillende manieren in. Deze aanpak bij onze scholen is een mooi voorbeeld daarvan. De Nijntje borden zijn heel herkenbaar voor iedereen. Het spreekt veel mensen aan."
Maar met alleen borden en stroken in het wegdek zijn we er niet, benadrukt Wichgers. "Daar hoort gedragsverandering bij. Want het is toch vanzelfsprekend dat we ook in het verkeer rekening houden met elkaar?”