Veel ruimte nodig voor uitbreiding stroomnet

culemborg • Netbeheerder Liander heeft in de wijken van Culemborg ruimte nodig voor uitbreiding van het elektriciteitsnet. Die boodschap kregen de politieke partijen donderdagavond te horen tijdens een beeldvormende avond in de Gelderlandfabriek.

Liander voert nu en de komende jaren werkzaamheden uit op het middenspanningsnet en op de transformatorstations. Het middenspanningsnet in Deil is naar verwachting gereed vanaf het derde kwartaal in 2025. De afronding van het MS-net in Beusichem staat gepland voor het voorjaar van 2026.

Het afgelopen jaar is in Culemborg meer dan vijf kilometer kabel gelegd en zes middenspanningsruimtes geplaatst of aangepast, onder andere bij de Otto van Reesweg, de Rijksstraatweg en de Stationssingel. Komend jaar wordt naar verwachting negen kilometer kabel gelegd en vier middenspanningsruimtes aangepast of geplaatst, onder andere bij de Stationsweg en de Landzichtweg. 

Maar de ruimtelijke inpassing voor het verzwaren van het net is echter een flinke uitdaging. "Voor de aanleg van kabels en de bouw van transformatorhuisjes is (fysieke) ruimte nodig”, aldus de vertegenwoordiger van Liander. "Onder de grond maar ook in de wijk. We doen er alles aan om hinder te beperken. Toch kunnen werkzaamheden overlast veroorzaken voor inwoners. Intensieve samenwerking en afstemming tussen gemeente en Liander is noodzakelijk om deze boven- en ondergrondse opgave mogelijk te maken.”
Er zullen ook keuzes moeten worden gemaakt: niet alles kan tegelijk. "Het is hard nodig om tijdig en structureel te communiceren over (de impact van) de energietransitie, plannen en werkzaamheden.”