Afbeelding
Foto: Regio Rivierenland

Corporaties: versneld bouwen van woningen

rivierenland • Samen met Provincie Gelderland en gemeenten zijn de woningcorporaties aan het kijken hoe het tekort aan sociale woningen op te lossen is. De afspraken hierover zijn op 8 maart vastgelegd in een regionale woondeal. De woningcorporaties van Rivierenland hebben een het belang van een goede samenwerking extra benadrukt door het aanbieden van een steunverklaring.

De woningcorporaties Bazalt Wonen, De Kernen, KleurrijkWonen, Thius en Woonstichting Maasdriel zijn er klaar voor. Al jaren wijzen zij de provincie en gemeenten erop dat er te weinig wordt gebouwd. De bouwplannen liggen klaar. De woningcorporaties hebben ook laten weten dat het bouwen van extra woningen financieel haalbaar is en ook goed is te organiseren.
Woningcorporaties kunnen volgens de corporaties alleen versneld bouwen als overheden plekken aanwijzen met betaalbare grondprijzen. "Ook is het belangrijk dat er binnen de overheden voldoende menskracht is en er vlot lopende procedures zijn", stellen ze vast in een persbericht. "Alleen als iedereen snel kan handelen, kunnen we versneld betaalbare sociale woningen bouwen."

Door de vele contacten met de Provincie en gemeenten, hebben de woningcorporaties vertrouwen in een goede samenwerking. Er zijn duidelijke afspraken gemaakt wat er nodig is om versneld te kunnen bouwen. Zo weet iedereen wat er te doen staat. Er is ook met elkaar afgesproken dat er samengewerkt wordt om wijken te vergroenen en veiliger te maken. Twee onderwerpen waar woningcorporaties ook dagelijks aandacht voor hebben.
Minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, gedeputeerde Peter Kerris en de gemeentelijke bestuurders in Zutphen hebben hun handtekening gezet onder zes woondeals. Het betreffen de regio's Foodvalley, Achterhoek, Stedendriehoek, Groene Metropoolregio, Noord-Veluwe en Rivierenland. De regio Rivierenland heeft de opdracht om de komende jaren 12.940 woningen te bouwen.