• Het tekenmoment van Ruud Wetzel bij Focus'07. Giel Smits (l), Jan de Blécourt, Ruud Wetzel en Jos van Miltenburg.
• Het tekenmoment van Ruud Wetzel bij Focus'07. Giel Smits (l), Jan de Blécourt, Ruud Wetzel en Jos van Miltenburg. Foto: Eigen foto

'Blij om weer terug te keren'

Culemborg • Professioneel voetballen én training geven doet de 67-jarige Ruud Wetzel al zijn hele leven. Met een uitgebreid CV werkte hij jarenlang bij diverse voetbalclubs als Vitesse, FC Utrecht, PSV en ADO. Voetbaltraining heeft hij een jaar lang aan Fortitudo, nu Focus’07, in Culemborg gegeven en dit jaar keert hij terug. “Ik kijk ernaar uit om de club naar een hoger niveau te tillen.”

Ruud is geboren in Soerabaja en woont momenteel in Eindhoven. Op zijn negentiende kwam hij van de sportleidersopleiding af en had hij het diploma UEFA-A (assistent betaald voetbal) en UEAFA-A (hoofd opleiding betaald voetbal). Daarom besluit hij voetbaltraining te geven aan de jeugd. Naast het trainen van de jeugd speelt Ruud jarenlang als profvoetballer. “Ik vond het leuk om de voetbaltraining en mijn betaalde voetbalcarrière met elkaar te combineren. Zelf speelde ik bij clubs als FC Amsterdam en ADO Den Haag in de eredivisie en heb ik ook nog gewerkt voor Vitesse, FC Utrecht en PSV.”

Van Fortitudo naar Focus’07

In 2003 heeft Ruud een jaar training gegeven aan de spelers bij Fortitudo. Vier jaar later is deze voetbalclub samengevoegd met Culemborg’67 omdat ze de kans zagen om samen sterker te worden. Door deze fusie is voetbalclub Focus’07 ontstaan. “Deze fusie heb ik niet meegemaakt omdat ik toen al weg was.” Bij Fortitudo heeft Ruud een aantal voetballers training gegeven die nu het technisch hart van de club vormen. “Daar kwam ik achter toen ze me vroegen voor een gesprek. Dit vond ik heel erg interessant. Wel is het vanuit Eindhoven veertig minuten rijden maar dat laat zien hoe bijzonder ik deze club vind.”

Bijzondere samenwerking

Bij Focus’07 zitten er nu dus een aantal mensen waar Ruud training aan heeft gegeven. Jan de Blécourt: “Het teamweekend naar het zuiden van het land staat nog op mijn netvlies gebrand. Overdag deden we mee met een voetbaltoernooi, terwijl we 's avonds de grootste lol hadden met elkaar.” Volgend jaar is hij samen met Ruud verantwoordelijk voor de training en coaching van de Focus selectie. “Ik kijk hier enorm naar uit en wanneer we binnen de groep dezelfde spirit kunnen creëren als dat we 20 jaar geleden hadden, hebben we al een hele mooie basis te pakken.”

Ik ben nieuwsgierig wat Ruud zijn komst teweeg gaat brengen bij Focus'07

Als trainer heeft Ruud er volgens Stef Ranshuijsen, huidige hoofdtrainer, voor gezorgd dat het team van Fortitudo in die tijd hecht werd. “Hij was als trainer bezeten van het spelletje. Op het moment dat hij als trainer bij ons kwam, waren we als team net uit elkaar gevallen. Hij heeft er in een korte tijd – samen met onze leider Paul - een hecht team van gemaakt. Ik weet nog dat ik vooral zijn trainingen echt een verademing vond.” Stef kijkt ernaar uit dat Ruud nu hoofdtrainer wordt bij Focus’07. “Ik denk dat de club heel blij mag zijn met de samenwerking tussen Jan en Rudy.”

Ook Joey Hoffmans, hoofd opleiding, is blij met de terugkomst van de oud-profvoetballer. “Volgens mij hebben Jan, Stef en ik een goede indruk hebben achtergelaten bij Rudy. Voor mij persoonlijk heeft hij dat in ieder geval bij mij wel. In een korte tijd heb ik hem namelijk ervaren als een fijne en eerlijke trainer die iedereen een kans geeft.” Joey is blij dat Focus’07 hem opnieuw mag verwelkomen. “Ik ben ontzettend nieuwsgierig wat zijn komst teweeg gaat brengen bij Focus’07. Ik zie het in ieder geval met vertrouwen tegemoet.”

Ruud heeft genoeg plannen om de club naar een hoger niveau te tillen. "De moderne manier van trainen is enorm veranderd. Dit wil ik meenemen naar Focus'07 zodat we op een hoger niveau kunnen trainen. Hierdoor kunnen we ervoor zorgen dat de jeugd zich zo snel mogelijk kan aansluiten bij het eerste elftal.” Wel is het volgens de trainer belangrijk om de sfeer en het karakter van de club te behouden. "Dit gaan we samen realiseren!”