De Kinderraad van Culemborg
De Kinderraad van Culemborg Foto: Fleur van Eeuwijk

Gemeente Culemborg aan de slag met ideeën Kinderraad

Algemeen

CULEMBORG • De gemeente heeft al flink wat ideeën van de Kinderraad overgenomen. “Uit de ideeën van de kinderraad blijkt dat zij oog hebben voor hun stadsgenoten en daar ook hele praktische ideeën over hebben.”

Het college vindt het belangrijk dat Culemborgers omzien naar elkaar en ondersteunt graag initiatiatieven voor personen die het moeilijk hebben. “Veel ideeën sluiten dan ook aan bij staand beleid of worden (in een bepaalde vorm) al uitgevoerd.” 

Het college werd in de raadsvergadering van oktober via een motie opgeroepen om aan de slag te gaan met de leuke ideeën van de kinderen. Daarvoor werd een bedrag van 5000 euro ter beschikking gesteld. 

Buurtkastjes
Eén van de ideeën betrof het maken en plaatsen van Buurtkastjes. In december heeft de kinderburgemeester samen met de burgemeester de weggeefkast voor kinderen geopend. De tijdelijke kast heeft binnen een plekje gekregen bij Bartje. Leerlingen van Lek en Linge werken aan een buitenkast waar ook voedsel en andere artikelen een plek krijgen. Het is de bedoeling dat de buienkast de eerste helft van april gereed is. De gemeente heeft dit ondersteun door de financiën beschikbaar te stellen voor het benodigde materiaal.

Warm Culemborg
De Kinderraad had ook voorgesteld om bij ondernemersverenigingen te polsen of zij voor (meer) plekken in winkels willen zorgen waar mensen die dit goed kunnen gebruiken gratis producten kunnen krijgen. Dit idee is opgepakt. In december hebben ondernemers onder de noemer ‘warm CLMBRG’ diverse activiteiten georganiseerd. Op de Varkensmarkt werd een winterproeverij gehouden, de opbrengst was voor het Vergeten Kind. Verder is er naast ‘Kerst kleed je Aan’ een pop-up store gerund door jongeren gestart met resten kleding van Kerst Kleed je Aan. Aan beide initiatieven hebben mode-ondernemers kleding gedoneerd en het pand voor de pop-up store is hiervoor door de eigenaar ter beschikking gesteld.

Onderwijs voor vluchtelingenkinderen
Verder kwamen de kinderen met een voorstel om onderwijs te bieden aan vluchtelingenkinderen en hen de mogelijkheid te bieden om te sporten en gebruik te maken van het culturele aanbod. Zoals bijvoorbeeld muzieklessen. Of muziek maken met inwoners die muziekinstrumenten hebben.

Er is door ElkWelzijn in combinatie met de brede school een activiteitenprogramma opgezet om het uitblijven van onderwijs te compenseren. Dat bevat voor de groep tot 12 jaar de onderdelen spel/spelen, muziek en taal. Voor de groep boven de 12 jaar worden ook extra activiteiten opgezet zoals voetbal en koken. 

Vluchtelingen naar de kapper

De kinderen van de Kinderraad vonden het ook heel fijn als vluchtelingen naar de kapper kunnen. 

Incidenteel is inmiddels een aantal mannen geknipt. De mannen knippen ook elkaars haar. Er is verder een kapper gevonden om de vrouwen te knippen. 

Tafeltennistafel

Op de opvanglocatie aan de Bellweg zijn twee tafeltennistafels en een voetbaltafel geplaatst. Ook dat was een idee van de Kinderraad.