Problemen door overbelast stroomnet

betuwe • De vraag naar bedrijfsruimten in de regio Rivierenland voor de periode 2022-2032 wordt ingeschat op 118 (lage scenario) tot 188 (hoge scenario) hectare. Dat komt neer op een jaarlijkse vraag van 12 tot 19 hectare. Maar kunnen die terreinen wel worden gerealiseerd met de huidige overbelasting op het energienet?

In de regio Rivierenland werd in de periode 2012-2021 zo’n 170 hectare aan bedrijfskavels op bedrijventerreinen verkocht. Sinds 2012 vond ruim 55% van alle uitgiftes (in hectare) in de regio plaats op Bedrijvenpark Medel Rivierenland (38 hectare) in Tiel, Hondsgemet Zuid (20 hectare) in Geldermalsen en De Wildeman I en II (35 hectare) in Zaltbommel. Zo’n 67% (114 hectare) hiervan werd verkocht in de afgelopen vijf jaar. Ook op de lokale terreinen in de regio werd veel grond uitgegeven. De afgelopen jaren werd er op zo’n 45 verschillende bedrijventerreinen bedrijventerreingrond uitgegeven. In de periode 2019-2021 varieerde de uitgifte op deze terreinen van 0,1 tot 6,5 hectare per jaar.

"De uitgifte in hectares is relatief beperkt (o.a. door beperkt aanbod), maar in aantal vestigingen juist groot”, staat in een actueel overzicht van het Regionaal Programma van de Werklocaties (RPW). "Een uitgifte van drie hectare op een lokaal terrein betekent namelijk al snel de vestiging van zo'n tien bedrijven. Dit terwijl de uitgifte van drie hectare op een regionaal terrein vaak door slechts één bedrijf wordt ingevuld. De lokale bedrijventerreinen vormen daarmee een belangrijke vestigingslocatie voor lokaal MKB en zorgen daarmee voor veel lokale werkgelegenheid.” Er zijn dus nog flink wat onzekerheden of de geprognotiseerde aantallen hectares ook daadwerkelijk kunnen worden gerealiseerd. Zo heeft netbeheerder Liander gesignaleerd dat het onmogelijk is om alle terreinen uit het Regionaal Programma Werklocateies te realiseren voor 2027 als gevolg van overbelasting van de energie-infrastructuur. "Slimme oplossingen zijn noodzakelijk, maar niet gemakkelijk”, schrijven de opstellers van het RPW. "Competitie tussen gemeenten dan wel te ontwikkelen bedrijventerreinen, moet regionaal voorkomen worden. Prioritering van de realisatie van de terreinen wordt hierbij als een noodzakelijke nadere uitwerking van het RPW gezien. Het aansluiten van bedrijven/bedrijventerreinen dient te passen binnen de capaciteitsplanning van Liander en Tennet.”