• Vier leden van het debatteam: Saar, Sjoerd, Pieter en Job.
• Vier leden van het debatteam: Saar, Sjoerd, Pieter en Job. Foto: Fleur van Eeuwijk

'Wij willen naar de finale!'

culemborg • Het debatteam van het KWC bestaat al jarenlang uit havo-, en vwo-leerlingen. Dit jaar staan ze met twaalf leden in de achtste finale van de debatwedstrijd ‘Op weg naar Het Lagerhuis’. Jaarlijks doen er 200 scholen aan mee waarbij er wordt toegewerkt naar de finale. Deze wordt uitgezonden op NPO 2. “Wij gaan voor de winst!”

De leden van het debatteam houden ervan om snel na te denken en te reageren op elkaar. Saar: “Twee jaar geleden ben ik bij het debatteam terechtgekomen. Ik vind het leuk om het te hebben over maatschappelijke onderwerpen zoals het klimaat. Het is interessant om inzichten met elkaar te vergelijken.” Job en Pieter zitten er sinds vorig jaar bij. “We werden gevraagd door onze Nederlands docent. Het is leuk om heel snel feitjes op te gooien over bijvoorbeeld economische onderwerpen”, vertelt Pieter.

Voor Sjoerd is het allemaal nog vrij nieuw. “Ik werd gevraagd door Saar en ik besloot een week voor de wedstrijd – afgelopen februari - mee te doen. Het leuke aan debatteren, is dat je een breder perspectief over onderwerpen kunt krijgen en daarop snel moet reageren.”

Debatwedstrijd

Al sinds 1998 wordt de debatwedstrijd ‘Op weg naar Het Lagerhuis’ georganiseerd door BNNVARA. De competitie begint met de provinciale rondes. Pieter: “Hierin speel je een aantal rondes tegen andere scholen. Denk daarbij aan het rollendebat, een 360 graden debat waarin je voor- en tegenargumenten met elkaar moet afwisselen en het 1 op 1 debat.”

Vorig jaar haalden ze de provinciale rondes niet. Daarom voelde het dit jaar als een extra overwinning. Saar: “De voorbereidingen zijn heel erg belangrijk. Dit doen we wekelijks op school en iedereen neemt altijd verschillende stellingen door. Ook schrijven we goede uitsmijters op.”

Onder de naam ‘Debatvereniging Vicotria' staan ze op 23 maart in de achtste finale. Sjoerd: "Vicotria staat voor overwinning en daar gaan we voor. Aan onze voorbereiding kan het niet liggen.” Hun kansen durven ze niet in te schatten omdat ze niet weten waar de kwaliteiten bij andere scholen liggen. Pieter: "Het zou leuk zijn om in ieder geval één ronde te winnen.” Maar daar denkt Job toch echt anders over. "Voor het winnen van een kwartfinale krijg je geen beker. Dus we gaan voor de winst!”