Het Byzantijns koor.
Het Byzantijns koor. Foto: aangeleverd

Culturele organisaties kunnen gratis gebruik maken van vier Culemborgse kerken

Algemeen

CULEMBORG • Elke Culemborgse culturele organisatie kan voorlopig gratis gebruik maken van de vier grote kerken. Dat wordt mogelijk gemaakt door een geldelijke bijdrage van de Roos van Culemborg, die onlangs aankondigde haar activiteiten te beëindigen. De organisatie heeft echter nog wel wat geld te verdelen.                                                                                                                                        

Culemborg beschikt over misschien wel 20 grote en kleine locaties voor culturele activiteiten. Een bijzondere plek nemen de vier monumentale binnenstadkerken in. ”Muziek klinkt mooier in de hoge ruimtes, de ambiance is indrukwekkend en het beleid van kerkbesturen maakt ook experimenten mogelijk”, zegt De Roos in een persbericht. “Onderhoud en verwarming vormen steeds meer een probleem. Door inzet van vrijwilligers zijn de huren nog relatief laag maar beginnen toch een drempel te vormen voor culturele klanten. Nu is er een opvallend aanbod: elke Culemborgse culturele organisatie kan gratis gebruik maken van vier kerken.”                                                                                                                                        
Intensief
Onlangs beëindigde de Roos van Culemborg na acht jaar haar culturele inzet. In die periode organiseerde deze grote speler 300 concerten, 170 literaire evenementen en 100 avonden met een maatschappelijke invalshoek. Vaak in de Oud-Katholieke Kerk, de Lutherse Kerk, de Synagoge of de Grote of Barbara Kerk. De mogelijkheden van deze ruimten werden intensief verkend.                                                

Geld over
De vroegere coördinator van De Roos, Rieks Hoogenkamp: “We hebben nu wat geld over. Even dachten we in de geest van deze tijd aan een vette bonusregeling, maar dat past niet goed bij de Roos. Daarom iets heel anders: elke culturele club in Culemborg (koor, ensemble, dichters, maatschappelijke thema’s ) bieden we het gratis gebruik van de Oud-Katholieke Kerk, de Synagoge of de Lutherse kerk aan. En voor een evenement in de Grote Barbara een forse subsidie.”

De volledige regeling valt onder de knop ‘Roosregeling’ te lezen op de site van de Roos: www.deroosvanculemborg.nl.                         

De Roos van Culemborg heeft met deze subsidieregeling een duidelijke bedoeling: hier en daar een stimulerend zetje geven aan amateurs en (semi)professionele kunstenaars. Tot hoe lang? Tot de bodem van de pot. Inlichtingen: hoogenkamp@ziggo.nl