• Bouwwerkzaamheden aan de Rijksstraatweg, zomer 2022
• Bouwwerkzaamheden aan de Rijksstraatweg, zomer 2022 Foto: Vitens

Bouw onthardingsinstallatie aan Rijksstraatweg loopt vertraging op

Algemeen

CULEMBORG • De bouw van de onthardingsinstallatie van Vitens aan de Rijksstraatweg in Culemborg heeft vertraging opgelopen.

Onder andere door de oorlog in Oekraïne kampt het waterbedrijf met lange levertijden van enkele cruciale onderdelen van de onthardingsinstallatie. “Het is op dit moment dan ook onzeker wanneer we deze onderdelen ontvangen”, schrijft Vitens in een recente nieuwsbrief. “Hierdoor is het onbekend wanneer de ontharder definitief in gebruik kan worden genomen.”

Om de hinder voor de omwonenden te beperken, heeft Vitens ervoor gekozen om alle bouwactiviteiten zo ver als mogelijk af te ronden. “Zo voorkomen we onnodig lang bouw- en transporthinder in de omgeving. Ook kunnen we het ketenpark dan sneller opruimen en het terrein herstellen. Zodra de resterende onderdelen dan beschikbaar zijn, wordt de activiteit (binnen) hervat en de laatste werkzaamheden aan de ontharder verricht.”

De bouw van de nieuwe onthardingsinstallatie startte in februari 2022. Deze installatie zorgt ervoor dat de hardheid van het drinkwater aanzienlijk gaat dalen: van 11,7 graden DH naar circa 7,5 graden DH. Minder kalk zorgt voor minder kalkaanslag in huishoudelijke apparaten zoals boilers en vaatwassers. 

De werkzaamheden worden uitgevoerd door aannemersbedrijf ADS-BESIX. De beton- en staalbouw is afgerond. De komende periode wordt aan het dak en de gevel gewerkt. Het gebouw krijgt volgens de nieuwsbrief van Vitens een ‘mooie, groene uitstraling’ met sedem-/kruidendak en beplante gevels. “Zo dragen we bij aan onze eigen ambitie ‘Elke druppel duurzaam’ en het groen en milieubewuste karakter van de wijk.

Op 1 februari zijn twee kalkmelksilo’s met grote hijskraan naar binnen gehesen. Deze silo’s zijn een belangrijk onderdeel van de onthardingsinstallatie. Daarnaast wordt hard gewerkt aan de elektrische voeding en besturing van de nieuwe installatie, evenals aan de afwerking van het gebouw.