Roger van Asselt (VVD)
Roger van Asselt (VVD) Foto: aangeleverd

Stationsomgeving: VVD blijft sceptisch

Algemeen

CULEMBORG • De coalitiepartijen Culemborg van Nu, GroenLinks en D66 zijn lyrisch over de structuurvisie Stationsomgeving. Dat bleek donderdag tijdens het raadsdebat. Oppositiepartijen VVD en ChristenUnie staan nog niet echt te juichten. 

Volgens VVD-raadslid Roger van Asselt sluiten de geplande woningen niet aan bij de uitkomsten van het woningmarktonderzoek, dat vorig jaar is uitgevoerd. Want wie heeft er nou eigenlijk gevraagd om deze wijk zonder voldoende parkeerplekken? Het is nog maar de vraag of een concept van 0,6 parkeerplekken per woning in de  praktijk mogelijk is, zo oordeelde Van Asselt. “Kunnen we ook een grote groep bereiken die een auto willen of keihard nodig hebben?”

Het plan omvat verder veel veranderingen in de verkeersstromen. “Zonder dat we inzicht hebben in de effecten.” Voor de VVD is dat een enorme gok met risico’s op verkeersinfarcten en overlast. 

Gispen
Ook de verplaatsing (carrousel) van bedrijven is een zorgpunt voor de VVD. “Met de aankoop van Gispen hebben we nu 1 puzzelstukje van 10 miljoen gelegd, maar maken we ook de rest van de puzzel af? En gaat het ook lukken met de moeilijkste stukjes?” Externe omstandigheden helpen ook niet mee, volgens Van Asselt. Hij noemde de hoge grondstofprijzen, de geringe beschikbaarheid van arbeidskrachten, de huizenprijzen, de hogere rente, de stikstofcrisis. En niet te vergeten: de bijzondere kikkers. “Is dit tijdelijk of houdt dit voor tien jaar aan? Bij een klein project zijn die risico’s behapbaar, maar hier gaan heel vee kosten voor de baat uit.”

Financiële haalbaarheid
De VVD is ook sceptisch over de financiële haalbaarheid van de plannen. “We hebben de komende jaren nog veel meer investeringen te doen: 30 miljoen voor een school, een zwembad, klimaatadaptatie, schoon water, 100% duurzame energie binnen 17 jaar, 100% circulair in één generatie, stijgende zorgkosten, onzekerheid over het Gemeentefonds in 2026. “Is het wel verstandig om zonder inzicht en overzicht deze enorme uitgave te doen op de moeilijkste plek van Culemborg.”

VVD kiest voor het realiseren van kleinere woningbouwprojecten en zou ook graag zien dat er eindelijk wordt gestart met de spoorzone-west. “Daar hadden we twee jaar geleden al kunnen beginnen.” De partij sluit bouwen in het buitengebied niet uit

Culemborgse maat
Ook ChristenUnie-raadslid Kees van der Zaag uitte opnieuw zijn zorgen over de betaalbaarheid van de plannen. Eerder had hij deze als boterzacht getypeerd. “De nieuwe gebiedsexploitatie is financieel beter onderbouwd. Alleen de financiële investering (ambitie) van Culemborg past nog steeds niet bij de Culemborgse maat. En dan hebben we het ook nog niet eens over de betaalbaarheid van verschillende grote maatschappelijke opgaven waar we geld voor moeten reserveren. Wat ons betreft mogen de plannen realistischer en betaalbaarder.”

Wethouder Monica Wichgers gelooft wel degelijk dat de plannen voor de Stationomgeving realistisch zijn. “Want ik zou het niet in mijn hoofd halen om een plan aan de raad voor te leggen waarvan ik denk dat het mislukt. Ik ben erg tevreden en erg trots wat we in de afgelopen jaren bereikt hebben.”

Wichgers maakte nog eens duidelijk dat er bewust niet was gekozen voor bouwen in het buitengebied. Ook dan zullen er immers ondernemers (agrariërs) moeten worden uitgekocht. “Wij hebben daar als gemeente immers geen grond.”

Het realiseren van kleinere projecten zal volgens Wichgers nooit de hoeveelheden woningen opleveren die gepland staan voor de Stationsomgeving. “En de stationsomgeving kleiner maken, maakt het niet haalbaarder.”