Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Culemborgse slagwerker Peter Elbertse in klassieke reeks Fransche School

Algemeen

CULEMBORG • ‘Als ik muziek wil maken hoef ik alleen wat met mijn handen te wapperen’, stelde de de theremin speler Thorwald Jørgensen. 

De theremin is een elektronisch muziekinstrument dat wordt bespeeld door de afstand tussen de handen en twee antennes te variëren. Men raakt het dus niet aan, maar elke beweging van de handen of lichaam heeft invloed op de toonhoogte.

Zijn opmerking was wel humoristisch bedoeld, want het bespelen van dit instrument vergt heel veel oefening. Dat hij daar een meester in is geworden, daar was het publiek getuige van.

Peter Elbertse

De Culemborgse slagwerker Peter Elbertse had zich omringd met drie handpan instrumenten, klankschalen en een aantal slagwerk instrumenten. De Hang, zo vertelde hij is pentatonisch, een toonreeks bestaande uit vijf tonen. Het geluid is warm en vol met rustgevende boventonen. Samen met de klankschalen, die langs de bonenrand werden aangestreken, ontstond een meditatieve sfeer.

Improvisatie

De veelzijdige slagwerker bracht via improvisatie een mooie samenwerking tot stand die later nog werd aangevuld door de danseres Charlotte van de Reek. Betoverend was haar aandeel in het stuk “de gekooide vogel” waarbij zij op spitzen danste. De theremin vertolkte het levensechte gesjilp van de vogel. Na afloop kregen zij een staande ovatie van het enthousiaste publiek