Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Film komende week centraal in Gelderlandfabriek

Algemeen

CULEMBORG • De Gelderlandfabriek in Culemborg staat komende week in het teken van de film. Op zaterdag 18 maart wordt de eerste Nacht van de Film gehouden, met veel regionale makers. Daaraan voorafgaand is op donderdag 16 maart An evening at the Factory ook al gewijd aan dit visuele medium.

De Nacht van de Film wordt geen filmfestival met bioscoopfilms in de grote zaal, maar een intiem evenement met kleine parels juist op de ándere plekken in de Gelderlandfabriek. Als bezoeker wandel je door het gebouw langs parallel vertoonde filminstallaties. In de ruimtes ‘Zijspoor’, de ‘Flex’ en op het ‘Pleintje’ vind je een programma van korte films.

Oscar

Tussen de filmvertoningen vindt een gesprek plaats tussen de in Culemborg woonachtige regisseur Hilt Lochten (ze won de ‘Oscar voor de jeugdfilm’ met 2Broers) en de, veelal jonge, filmmakers van wie een aantal is groot geworden of nog altijd woonachtig is in de Lekstad. Verwacht experimenteel werk, performance-videoregistratie en reels tot korte film en interactieve installatie. Mooie goedgemaakte films die schoonheid en troost bieden maar bovenal ook een ontsnapping zijn naar verstilling, een manier om weer af te stemmen waar je eigenlijk staat.

Zo zijn er producties van onder andere Anna Boekelder, Berend van den Brand en Nienke Jorissen. Ook is er de installatie Rivers van Yiyi Chen waarin zij in Culemborg aan de Lek, en haar vader in China aan de oever van de Xiang, het gedicht voorlezen dat ze elkaar dagelijks sturen. Van Jasper van Roden, die jarenlang zijn atelier in de fabriek had, staan op verschillende plekken ‘onweerstaanbare’ interactieve filminstallaties.

Vooruitblik

Op 16 maart wordt in de maandelijkse serie An evening at the Factory al vooruitgeblikt op het festival. Van geluidskunstenaar/componist Roel Meelkop en beeldend kunstenaar/filmmaker Marco Douma, allebei aanwezig, wordt de film Hoek vertoond. Marieke van den Burg toont de interactieve installatie Self Spot te zien, en ook de installatie van YiYi Chen is al te zien.
De avond begint met de opening van de expositie van Bobby Veldhuizen, die tot 14 mei is te zien in de hal van de Gelderlandfabriek.

An evening at the Factory op 16 maart begint om 19.30 uur. De Nacht van de Film op 18 maart begint om 21.00 uur. Kaarten voor beide evenementen via www.degelderlandfabriek.nl