Afbeelding
Foto: Aangeleverd

134 woningen extra in groene wijk Parijsch-Zuid

Algemeen

CULEMBORG • De gemeenteraad heeft donderdag het bestemmingsplan voor de nieuwe wijk Linieveld-Borg Buiten vastgesteld. In plaats van de eerder geplande 326 woningen komen er 460 woningen, dat betekent 134 woningen extra. 

Door de wisselingen op de woningmarkt zijn meer en vooral betaalbaardere woningen gewenst. “Met deze autoluwe wijk met centrale parkeerplekken en het beschikbaar stellen van deelauto’s speelt de gemeente in op leefbaarheid, gezondheid, meer fietsgebruik en minder auto(bezit)”, schrijft de gemeente in een persbericht. 

Wijk met visie

Deze wijk, in het zuiden van Parijsch, past volgens het gemeentebestuur helemaal in de toekomstvisie van Culemborg. “De nadruk ligt op verblijven en niet op doorstromen. Bewoners hebben ruimte om te genieten van de natuurlijke omgeving en kinderen kunnen vrij buitenspelen. Parkeren gebeurt op centrale plekken, waar ook andere faciliteiten (deelmobiliteit, pakketkluis, afvalinzameling) samenkomen. De wijk heeft directe routes voor voetgangers en fietsers. Het gebruik van de fiets of bijvoorbeeld deelauto wordt hierdoor aantrekkelijker.”

Monica Wichgers, wethouder wonen en mobiliteit is blij dat er meer woningen gerealiseerd worden met behoud van goede leef kwaliteit. “Ik vind het belangrijk dat we bij ieder nieuw project vooruit kijken, zodat ook de generaties na ons plezier hebben van de besluiten die wij nu nemen.”

In de afgelopen jaren is in de gemeenteraad uitgebreid gesproken over dit bestemmingsplan. En vooral over het mobiliteitsconcept. De gemeenteraad ging donderdag dan ook zonder veel discussie akkoord met het plan. VVD en ChristenUnie stemden tegen. 

Tot 29 november 2022 was het mogelijk een reactie te geven op het bestemmingsplan. Er zijn twee reacties binnengekomen, maar deze leidden niet tot een aanpassing in het bestemmingsplan. De komende zes weken is het plan te bekijken via www.ruimtelijkeplannen.nl. De start van de bouw staat gepland in kwartaal drie.