Afbeelding
Foto: Aangeleverd

GGD Gelderland-Zuid vaccineert tegen het HPV-virus in De Salaamander

Algemeen

CULEMBORG • GGD Gelderland-Zuid vaccineert tegen het humaan papillomavirus (HPV) op maandag 20 en 27 maart van 16.00 tot 20.00 uur in Culemborg.

Daar zijn jongvolwassenen geboren tussen 1 januari 1996 tot en met 31 december 2003 welkom. De HPV-vaccinatie is voor hen alleen in 2023 nog gratis. Er wordt gevaccineerd op afspraak. Een afspraak maken kan via www.hpvafspraak.nl of 0800-1608. 

HPV is heel besmettelijk en kan kanker veroorzaken. Bijvoorbeeld in de mond- en keelholte, penis, anus, vagina, schaamlippen en baarmoederhals. Een HPV-vaccinatie beschermt tegen deze zes soorten kanker. 

Wanneer vaccineert de GGD in Culemborg?

Maandag 20 en 27 maart Tijd: van 16.00 - 20.00 uur
Locatie: Wijkcentrum ‘De Salaamander’, Heimanslaan 2, Culemborg

Op deze locatie en dag is het ook mogelijk om (zonder afspraak) de herhaalprik tegen corona te halen. Dit kan alleen als men na 18 september nog geen herhaalprik heeft gehad. Men kan voor een HPV-vaccinatie (met afspraak) of herhaalprik tegen corona ook terecht op een van de andere vaccinatielocaties in Nijmegen, Tiel of Zaltbommel. Kijk op www.ggdgelderlandzuid.nl/vaccinaties.

Hoe maakt men een afspraak voor de HPV-vaccinatie?

Jongeren die zijn geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 hebben een uitnodiging gehad en kunnen via www.hpvafspraak.nl of 0800-1608 een afspraak inplannen. Voor een goede bescherming zijn twee prikken nodig, met een half jaar ertussen. Daarom is het belangrijk om de eerste prik (ruim) voor de zomer te plannen. Alleen dan kan men in 2023 nog beide prikken gratis halen. Na 2023 zijn de kosten voor eigen rekening.

Wat is het HPV-virus?

Iemand die het HPV-virus heeft, merkt er meestal niets van. Maar het virus is heel besmettelijk. Acht op de tien mensen raken één of meer keren in hun leven besmet met HPV. Mannen en vrouwen kunnen het krijgen. Het virus wordt overgedragen via de handen, huid of mond tijdens seksueel contact. Meestal ruimt het lichaam het virus binnen twee jaar zelf op. Gebeurt dit niet? Dan kan op latere leeftijd kanker ontstaan. Vaccinatie maakt de kans op kanker door HPV veel kleiner. Vaccineren heeft ook zin als je al seksueel actief bent. De vaccinatie beschermt tegen toekomstige besmettingen.