Sybo (l), Marion (l midden), Nicole (r midden), Cleo (r), Jos (l bovenaan), Adrieke (r bovenaan) en Ada (r bovenaan) staan alvast op de toekomstige bloemrijke plek.
Sybo (l), Marion (l midden), Nicole (r midden), Cleo (r), Jos (l bovenaan), Adrieke (r bovenaan) en Ada (r bovenaan) staan alvast op de toekomstige bloemrijke plek. Foto: Fleur van Eeuwijk

'Alle bee(s)tjes tellen hier!'

Tiel • Lavendel, tijm, vlinderstruiken, wilgen, bessenstruiken en wilde bijen. Het zijn allemaal voorbeelden die biodiversiteit stimuleren. Om ervoor te zorgen dat dit in steeds meer wijken en dorpskernen gebeurt, zijn initiatiefnemers van stichting Burgers voor Buren en team Gonzend Rivierenland van De Fruitmotor uit Culemborg volop in de weer om dit meer onder de aandacht te brengen. “Meer natuur in je eigen wijk: het kan!”

Biodiversiteit is erg belangrijk en daarom besluit Nicole Cox dit te stimuleren in haar woonplaats: Buren. “Ik sprak met de voorzitter van stichting Burgers voor Buren om te kijken naar de mogelijkheden. Zij vinden leefbaarheid erg belangrijk en beheren het groen – in overleg met de gemeente – al een langere tijd op een aantal plekken in Buren. Het leek mij leuk om te kijken of we het nóg bloemrijker kunnen maken.”

Gonzend Rivierenland

Vorig jaar kwam Nicole al in contact met Adrieke van Herk. Zij werkt als projectleider bij Gonzend Rivierenland. “Dit programma is door de Fruitmotor opgezet. We vinden het belangrijk om een biodivers en klimaatbestendig landschap in de regio te stimuleren. We hopen binnen twintig jaar natuurgebieden met elkaar te verbinden door een netwerk van heggen en singels, bloemrijke bermen, natuurvriendelijke oevers en bomen als linten door het landschap.” Daarvoor willen ze de mensen in Rivierenland verbinden met het onderwerp biodiversiteit.

In het programma zijn er verschillende pilotprojecten, waarvan Bloemrijken er één is. Adrieke: “Een Bloemrijk vormt als het ware een ‘stapsteen’ met hoge biodiversiteit en kan deel uit gaan maken van een lint door het landschap. Bovendien is het een leuke manier om mensen te betrekken, waarbij ze ook elkaar beter leren kennen.”

Het voorstel om in de Lage Korn enthousiasme te peilen voor het starten van een bloemrijk komt vanuit de voorzitter van BV Buren. Nicole: “Door een gezamenlijke flyer te maken voor hadden we al vrij snel resultaat. Adrieke was direct enthousiast om dit derde bloemrijk in Buren te ondersteunen.” Zowel financieel als met een plantadvies/ beplantingsplan door landschapsarchitecte Ada Wille en eigenaresse van de Honddijker Theetuin in Culemborg. Dit idee wordt ondersteund door de gemeente Buren. “Momenteel bekijken we het plan en is het belangrijk dat omwonenden het ermee eens zijn”, vertelt kernregisseur Jos Meerssman.

“Op deze manier kan de wijk levendiger, kleurrijker en mooier worden”

Enthousiaste omwonenden

En een aantal omwonenden zijn dat al zeker. Marion Mastenbroek: “Toen de folder op onze deurmat viel, was ik gelijk enthousiast. Samen met mijn vriend Sybo Trapman houden we van tuinieren en ruimen we regelmatig zwerfafval op.” Ook haalt ze haar vriendin Cleo Mauritsz-Wijnschenk over om mee te doen. “Ik woon een paar huizen verderop en hou van plantjes en dieren. Het is een mooi project om aan bij te mogen dragen.”

Samen hebben ze de locatie al besloten. Marion: “We hebben in deze wijk veel open plekken waar van alles kan. Maar er is vooral heel veel gras.” Dit moet anders en daarom besluiten ze de ingang van De Lage Korn bloemrijker te maken. “Het zou ons leuk lijken om wat bloemen te zaaien en struiken en planten neer te zetten. Op deze manier kan de wijk levendiger, kleurrijker en mooier worden.”

Plan van aanpak

Het idee om dit bloemrijke en insectvriendelijke stuk in de wijk te realiseren, is kortgeleden ontstaan. Daarom zijn de initiatiefnemers druk bezig om alles te regelen. Nicole: "Eerst is het belangrijk dat de omwonenden het ook leuk vinden en bij het realiseren ervan, is hulp bij nodig.” Vind jij het leuk om, onder andere, daaraan als vrijwilliger bij te dragen? Of woon je in de Lage Korn in Buren en wil je op de hoogte blijven? Stuur dan een mail naar bloemrijklagekorn@gmail.com. Benieuwd of een bloemrijke wijk, dorp of buurt bij jou ook kan? Mail dan naar gonzend@defruitmotor.nl