• Kees van der Zaag.
• Kees van der Zaag. Foto: aangeleverd

ChristenUnie: ‘Plannen Stationsomgeving mogen realistischer en betaalbaarder’

Algemeen

CULEMBORG • De plannen voor de Stationsomgeving mogen realistischer en betaalbaarder. Dat stelt ChristenUnie in aanloop naar het raadsdebat van aankomende donderdag (9 maart). “We betalen nu al 2,6 miljoen euro aan gemeenschapsgeld en hebben nog geen concreet en haalbaar transitieplan”, aldus raadslid Kees van der Zaag. 

Het college heeft het terrein van Gispen aangekocht voor woningbouw. Maar zonder de noodzakelijke grond van de omliggende bedrijven kan het college geen woningbouw ontwikkelen, vindt Van der Zaag. “Het is onduidelijk wanneer en tegen welke prijs de gemeentes eigenaar kan zijn van de gronden in fase 1. En de geraamde financiële investering van Culemborg is nog steeds te groot en past niet bij de Culemborgse maat.” 

Tijdelijke woningen
Als het toch allemaal doorgaat en lukt, duurt het volgens Van der Zaag een paar jaar voordat de eerste woningen fysiek gebouwd kunnen gaan worden. “Als er in de tussentijd bedrijven leeg komen te staan, zou daar tijdelijke woonruimte gemaakt kunnen worden. We zitten midden in de wooncrisis en er is behoefte aan goedkope woningen voor jongeren. De ChristenUnie wil dat het college hiervoor concrete plannen gaat ontwikkelen. Leegstand moet zoveel mogelijk voorkomen worden in de transitiefase om de Pavijen leefbaar te houden.”

Albert Heijn XL
De structuurvisie benoemt grote ambities voor de fiets en de Mobiliteit Hub. Het gebied wordt autoluw gemaakt. Van der Zaag: “Maar een Albert Hein XL zal veel mensen met de auto aantrekken voor de grote boodschappen. De parkeerplannen voor de Mobiliteit Hub voor 600 auto’s uit de regio gaan impact hebben op de omringende wijken. Zeker als het betaald parkeren wordt. Het is dus van belang dat er een goed verkeersplan komt om al die verkeersstromen goed te verwerken. En in het plan is een heldere tijdslijn belangrijk om zeker te zijn dat de benodigde verkeersaanpassingen klaar zijn voordat de honderden nieuwe inwoners in en uit de wijk gaan rijden.”