Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Officiële opening kunstwerk Goudklank in Vierheemskinderstraat

Algemeen

CULEMBORG • Op zaterdag 11 maart openen burgemeester van Grootheest, de kinderburgemeester en wethouder Wichgers het kunstwerk Goudklank van Bouke Groen in het historische hart van Culemborg. Samen met inwoners van de stad leggen zij een ‘gouden’ verbinding tussen de Markt en het Elisabeth Weeshuis in de Herenstraat.

Het vernieuwde Vierheemskinderstraatje biedt de passant met Goudklank een bijzondere ervaring. Groen heeft zich laten inspireren door de Japanse Kintsugi traditie, waarbij men gebroken porselein met gouden lak repareert. De imperfectie van de breuk wordt op die manier een uniek stuk geschiedenis van het object en draagt bij aan de schoonheid.

‘Gouden’ lijn

Zo ook in het straatje, waar een ‘gouden’ lijn de verschillende gebouwen en bouwstijlen, verleden en toekomst verbindt. De lijn licht ’s avonds op, als een leidraad door de nacht. Op meerdere plekken kan men stilstaan op een gouden tegel, waarna men gezang hoort. Een viertal componisten tekent voor de unieke muziekstukken. Zijn het de weeskinderen? Of juist de stemmen van de toekomst?

Initiatiefnemers

Voor de weeskinderen was het straatje eeuwenlang de verbinding naar de buitenwereld. Zij liepen erdoor naar de kerk en naar school. Dit bracht het Elisabeth Weeshuis Museum tot het initiatief om het Vierheemskinderstraatje een nieuwe betekenis te geven. Samen met de gemeente Culemborg en een betrokken groep geïnteresseerden, deskundigen, bewoners en pandeigenaren is gewerkt aan het project. 

Bouke Groen kreeg de opdracht zijn werk Goudklank te realiseren. Gespecialiseerde bedrijven verzorgden de technische uitvoering en de selectie van de planten die zullen uitgroeien tot groen-coulissen. Het project is tot stand gekomen dankzij financiële steun van de Provincie Gelderland, de Gemeente Culemborg en het Cultuurfonds Culemborg.

Opening op 11 maart

Op 11 maart zijn belangstellenden vanaf 10.45 uur welkom op de Markt voor het Oude Stadhuis. Vandaar vertrekt om 11.00 uur de stoet, voorafgegaan door de burgemeesters en wethouder, naar de Vierheemskinderstraat. Gezamenlijk wordt een symbolische gouden verbinding gelegd met het Weeshuisplein. Daar rondt de burgemeester de ceremonie af. 

Het Elisabeth Weeshuis Museum biedt van 12.00 tot 15.00 uur voor jong en oud workshops aan rond het thema Kintsugi.