• Vanaf deze maand zijn er zes nieuwe buurtkastjes te vinden in Culemborg.
• Vanaf deze maand zijn er zes nieuwe buurtkastjes te vinden in Culemborg. Foto: Fleur van Eeuwijk

Zes nieuwe buurtkastjes in Culemborg

Algemeen

CULEMBORG • Een soort minibieb maar dan voor houdbare huishoudelijke producten. Dit worden ook wel buurtkastjes genoemd.

In deze kastjes kun je van alles pakken, ruilen of neerzetten. Denk hierbij aan etenswaren, toiletpapier en maandverband. Sinds deze maand zijn er zes nieuwe buurtkastjes bijgekomen dankzij Lulu Hsu (39). “Ik vind het zo mooi dat je elkaar op deze manier kunt helpen en voedselverspilling tegengaat.”

In Culemborg is Melanie vorig jaar gestart met het allereerste buurtkastje. Bij haar huis, aan de Kamille 72, staat het buurtkastje met allerlei producten erin. “Ze inspireerde me waardoor ik haar een berichtje stuurde met het verhaal dat ik het ook wel zag zitten om hiermee aan de slag te gaan.” Zogezegd, zo gedaan en Lulu neemt contact op met het initiatievenloket van de gemeente Culemborg.

Samen met het initiatievenloket mag ze zes buurtkastjes in de stad realiseren. “Ze waren – net als ik – erg enthousiast dus ik kon aan de slag!” De kastjes werden gemaakt door de vader van een vriendin van Lulu. “Niet veel later blijkt dat Melanie hem ook kent. Wat is de wereld toch klein”, lacht ze. Zodra de kastjes klaar zijn, zoekt ze naar mensen die een buurtkastje in hun tuin willen hebben. “Ik kreeg ruim dertig reacties, dat had ik echt niet verwacht. Daardoor kon ik er wel voor zorgen dat ze in verschillende wijken kwamen te staan.”

Door en voor Culemborgers

Lulu is, net als alle andere buurtkastjes eigenaren, erg enthousiast. “De kastjes worden door en voor Culemborgers gevuld en leeggehaald. Dit maakt het laagdrempelig om ook eens een kijkje in het buurtkastje te nemen.” Want uiteindelijk zijn ze er voor iedereen. “Of je het nou breed hebt of niet, je hoeft je écht niet te schamen. Ik hoop dat we het taboe kunnen doorbreken want naast dat je elkaar kunt helpen, ga je ook nog eens voedselverspilling tegen.”

In de kastjes mag van alles geplaatst worden. Van maandverband en luiers tot aan ragout en een pot bruine bonen. “Iedereen controleert iedere week zijn of haar kastje. Behalve alcoholische versnaperingen mag alles erin. Daarom luidt ons motto ook ‘neem wat je wilt en geef wat je kunt missen’. Ik hoop dat mensen er gebruik van maken.”

Buurtkastjes op een rijtje

De eerste vier buurtkastjes die in Culemborg zijn geplaatst, zijn te vinden op: Kamille 72, Zuiderwal 23, Kalkhovensingel 34 en bij Bolderburen. De nieuwe buurtkastjes staan in andere en verschillende wijken. “Namelijk bij de Lange Dreef 13, Achter ’t Zand 12, Lange Havendijk 40, Dahliastraat 49, Van Limburg Stirumstraat 56 en bij mij aan de zijkant van de Buizerdstraat 45.”

Lulu hoopt dat de gekozen wijken goed zijn. “Je kunt namelijk vaak niet zien of iemand het breed heeft of niet. Ook al woon je in een luxere wijk zegt dat nog niets. Ik hoop dat mensen geïnspireerd raken.”

Normaliseren

In de toekomst hopen de initiatiefnemers van de buurtkastjes er nog meer te kunnen en mogen realiseren. “Kerkgebouw Open Hof en de Sint-Barbarakerk zijn er ook al druk mee bezig om bij hun buurtkastjes neer te zetten.” 

Daarnaast hoopt Lulu dat straks heel Culemborg én Nederland ermee vol komt te staan. “Hoe tof zou dat zijn? Daarom zijn we aan het kijken of we een crowdfundingsactie kunnen oprichten.” Op die manier kunnen er nog meer buurtkastjes worden gemaakt. “We zijn in ieder geval goed op weg om dit te normaliseren en dat is het belangrijkste.”

Benieuwd geworden naar deze buurtkastjes? Op de Facebookpagina van ‘Buurtkastjes Culemborg’ staat meer informatie. 

Wie: Lulu Hsu samen met vijf andere buurtkastjes

Wat: Buurtkastjes

Waarom: Om verspilling tegen te gaan en mensen die het niet zo breed hebben te helpen

Wanneer: De kastjes zijn 24 uur en zeven dagen in de week open, voor iedereen

Fleur van Eeuwijk