'Alle Culemborgers doen ertoe'

culemborg • Burgemeester Gerdo van Grootheest gaf tijdens zijn bedankspeech nog eens exact aan wat hem ten diepste beweegt. Hij vervult vele rollen: hoeder van de rechtstraat en de democratie, oliemannetje, samenwerkingsmakelaar, voorzitter van de raad, voorzitter van het college, voortrekker van de stad in relevante thema's en ontwikkelingen. 

"Soms ben ik een strenge burgervader om grenzen te trekken, als er iets gebeurt wat absoluut niet kan." Een andere keer is hij de liefdevolle burgervader op momenten dat er iets te vieren valt of op de verdrietigste, donkerste momenten in een mensenleven. "En dat is prachtig, kan ik u vertellen." 

'Jij doet ertoe'

Maar altijd met die ene grote boodschap: 'Jij doet ertoe, jij doet mee, jouw verhaal doet ertoe, jij bent een inwoner van deze stad." Dat was zes jaar geleden het geval met 27,916 Culemborgers. En dat is nu nog steeds zo met 29.762 Culemborgers. "Ik wil een burgemeester van al deze Culemborgers zijn."

Openbare orde en veiligheid

Van Grootheest vertelde dat hij veel heeft kunnen bereiken in de afgelopen jaren. Bijvoorbeeld als het gaat om openbare orde en veiligheid. "Toen ik aantrad, stond Culemborg met grote regelmaat in het nieuws vanwege de autobranden. En kijk eens waar we vandaag staan. Veel langlopende lastige dossiers zijn afgerond." 

Er kwam bijvoorbeeld een nieuwe aanpak voor personen met verward gedrag. De samenwerking met politie, openbaar ministerie, het onderwijs hebben de aanpak naar een hoger plan gebracht. "We zijn er nog niet", zo ging hij verder. "Want deze kleine grote stad kent grote uitdagingen op het gebied van ondermijning, hardnekkige en keiharde drugscriminaliteit die we moeten aanpakken." Het gaat uiteindelijk om het perspectief voor jongeren die iets anders verdienen.

Regionale samenwerking

Ook met de regionale samenwerking gaat het een stuk beter sinds de komst van Van Grootheest. "Ook daar hebben we een enorme stap gezet. Met onder andere als resultaat de regiodeal. Vele miljoenen uit Den Haag. Maar we kregen ook meer grip op de verbonden partijen en onze relatie met de provincie en Den Haag is echt verbeterd. Maar ook hier is nog werk aan de winkel."

Onderlinge verbondenheid

Ook benoemde Van Grootheest de onderlinge verbondenheid 'in deze ongelooflijk diverse stad met mensen uit alle werelddelen en allerlei verschillende afkomsten. "En toch willen we die ene stad zijn." 

Er zijn mooie voorbeelden van verbondenheid, bijvoorbeeld de Engel, maar ook de nieuwjaarsbijeenkomst in januari. De burgemeester heeft geprobeerd bij te dragen aan die verbondenheid door zo zichtbaar mogelijk te zijn in de stad. "Er zijn nog grote uitdagingen", vindt Van Grootheest. "Want er zijn mensen die het vertrouwen in de overheid kwijt zijn. Er zijn mensen die hun eigen stad niet meer herkennen, omdat veranderingen zo snel gaan. We moeten zorgen dat alle mensen aan boord blijven."