• Coach Bas Huisman met leerling Alec Walton.
• Coach Bas Huisman met leerling Alec Walton. Foto: aangeleverd

Feestje bij tienjarig project Coach4You

culebmborg • ElkWelzijn houdt op donderdag 16 maart een feest voor iedereen die de afgelopen 10 jaar betrokken is geweest bij Coach4you.  

In het project Coach4you krijgt een kind een vrijwillige coach die hem of haar helpt om de brugklas door te komen. Dit jaar bestaat Coach4you 10 jaar.

Niet voor alle kinderen verloopt de overgang van de basisschool naar het voortgezet onderwijs even makkelijk. "Ze moeten wennen aan een nieuwe omgeving, een andere manier van les krijgen en nieuwe docenten en klasgenoten", schrijft de organisatie op haar website. "Voor sommige kinderen is dit best spannend. Vaak gaat het om leerlingen die meer in huis hebben dan zij door omstandigheden (kunnen) laten zien. Bijvoorbeeld als ze thuis niet de begeleiding kunnen krijgen die gewenst is. Of omdat ze minder goed zijn in plannen of niet zo goed weten hoe ze moeten leren."

In meer dan 20 gemeenten staan vrijwillige coaches kinderen bij in het eerste schooljaar na de basisschool. Ze maken de kinderen wegwijs bij de overstap, helpen ze als het op school even niet goed gaat, leren ze hoe ze het beste hun huiswerk kunnen plannen. Soms oefenen ze met het kind om kleine conflicten op te lossen of denken ze samen na hoe er met een docent gepraat kan worden als een kind het niet eens is met zijn cijfer.  Dit alles met als doel het kind goed door het eerste schooljaar heen te helpen en schooluitval te voorkomen.

Al menig kind heeft door de jaren heen een coach toegewezen gekregen. De kinderen van groep 8 vullen samen met hun ouders en juf of meester een aanmeldformulier in als zij graag een coach willen. De coach komt dan een jaar lang bij het kind iedere week een uurtje thuis. 

Omarmd

Het project werd in het begin gesponsord door het Oranje Fonds en het Elisabeth Fonds. Nu heeft gemeente Culemborg het project omarmd en is het Elisabeth Fonds nog steeds nauw betrokken. ElkWelzijn coördineert het project. Zo worden de kinderen geworven via de lagere scholen en koppelt de coördinator de coaches aan de kinderen. Ook zorgt ElkWelzijn ervoor dat de coaches intervisie krijgen en trainingen kunnen volgen.

Iedereen die de afgelopen tien jaar een coach gehad heeft via Coach4You of zelf coach is geweest wordt uitgenodigd om langs te komen voor de feestelijke borrel op 16 maart van 17.00 tot 18.30 uur. 

Het feestje vindt plaats op de Meerlaan 22 (achterom komen). Onderwijzers en andere netwerkpartners zijn ook welkom. Aanmelden kan tot 10 maart bij Alice Versluis: aversluis@elkwelzijn.nl.