• Oer-Hollands weer tijdens de fietsles.
• Oer-Hollands weer tijdens de fietsles. Foto: Aangeleverd

Oekraïeners krijgen fietsles in Maurik

culemborg • De Fietsersbond Culemborg gaf zaterdag 18 februari fietsles aan Oekraïense vluchtelingen die in de opvang in Maurik wonen. 

Windkracht zeven, volop miezer, kortom oer-Hollands weer.  Ineke Burger en Ad Moerman van de Fietsersbond Culemborg verzorgden de praktijkles. De theorie werd aangeleverd door de Fietsschool van de Fietsersbond. Via de website van de bond zijn de verkeersregels, toegespitst op fietsers, te downloaden. In verschillende talen, waaronder dus ook in het Oekraïens.  De les is via de groepsapp onder alle bewoners van het Maurikse Oekraïners-wijkje verspreid. Het verzoek om fietslessen te geven kwam via de gemeente Buren. 

In Oekraïne wordt, mede door een uitstekend en betaalbaar openbaar vervoer netwerk, aanmerkelijk minder gefietst dan in Nederland. Toch bleken allen reeds prima te kunnen fietsen. De nadruk van de les lag op veiligheidsaspecten in het dagelijkse Nederlandse fietsverkeer. Dus altijd rekening houden met die ene onvermijdelijke automobilist die lak heeft aan alles. Oogcontact zoeken op kruispunten en splitsingen: zien dat je gezien bent. Nooit in de dode hoek van (vracht)auto's. Oppassen met vertrekkende dwarsparkeerders en plots openslaande autodeuren. En: "Vooral niet vergeten op de gele knop te drukken bij stoplichten. Om te voorkomen dat je staat te wachten op groen tot je een ons weegt, zoals dat één van de deelnemers eerder overkwam. Die les vergeet ze nooit meer."