Visie voor toekomstbestendig Pavijen

culemborg • Pavijen moet zich ontwikkelen tot een duurzaam en sterk bedrijventerrein met voldoende werkgelegenheid binnen de gemeentegrenzen van Culemborg. 

"De schaarse ruimte vraagt om een ontwikkeling naar meer arbeidsintensieve bedrijvigheid, in elk geval in relatie tot de ruimte die een bedrijf gebruikt. We zullen anders, slimmer met de ruimte moeten omgaan, meervoudig ruimtegebruik", schrijft het college in een notitie, die op donderdag 9 maart wordt besproken in de commissie.  "De bedrijven op Pavijen zoeken een basis om hun bedrijvigheid te bestendigen, verder uit te breiden en te kunnen investeren naar de toekomst."

Groei

De eerste delen van het huidige bedrijventerrein Pavijen zijn ontstaan in de jaren 50. In de decennia daarna is Pavijen gegroeid met het idee dat er voldoende ruimte was. Er zijn, door de ligging in Nederland, veel logistieke bedrijven gevestigd. Bedrijven met veel opslag van goederen en relatief weinig arbeidsplaatsen per vierkante meter. Voorheen ging de gemeente uit van een toekomstige uitbreiding van het bedrijventerrein naar het westen, Pavijen 6. 

Schaars

De ruimte om uit te breiden in Culemborg is echter schaars. De uitbreiding met Pavijen 6 is, met de aanwijzing van de Hollandse waterlinie tot Unesco werelderfgoed, niet meer mogelijk. Een deel van Pavijen I naast het spoor wordt getransformeerd tot woningbouw. "We willen dat de bedrijven die hiervoor plaats maken bij voorkeur binnen Culemborg nieuwe huisvesting kunnen vinden", schrijft het college.

Toekomstperspectief

De visie op een toekomstbestendig Pavijen biedt een ruimtelijk en economisch toekomstperspectief voor de middellange (10 jaar) en langere (25 jaar) termijn. De vraag is: hoe kan Pavijen sterker worden? De visie moet volgens het college duidelijkheid geven voor de ondernemers en bijdragen aan een goed ondernemersklimaat. 

"De visie zal helpen om de situatie van schaarste aan bedrijfsruimte te adresseren bij de regio en provincie middels een breed gedragen ruimtelijke en economische visie die door gemeente en bedrijven samen tot stand is gekomen. Hiermee lost de gemeente zichtbaar haar belofte in tot het opstellen van een visie."