• De burgemeester met Yassin Dagdag (l.) en Tim de Kroon.
• De burgemeester met Yassin Dagdag (l.) en Tim de Kroon. Foto: Dick Aanen

Gerdo van Grootheest mag karwei afmaken

CULEMBORG • De gemeenteraad van Culemborg heeft op donderdagavond 23 februari besloten burgemeester Gerdo van Grootheest aan te bevelen voor een tweede ambtstermijn.

De gemeenteraad sprak donderdag over de herbenoeming van de burgemeester na een positief advies van de vertrouwenscommissie. Yassin Dagdag, voorzitter van de commissie: “Gerdo is één van ons, en ik ben ontzettend blij dat we de samenwerking kunnen voortzetten. Namens de gemeenteraad feliciteer ik hem van harte.” Burgemeester Gerdo van Grootheest is erg verheugd met zijn herbenoeming. Culemborg is een prachtige en eigenzinnige stad met veel ambitie en waar inwoners voor elkaar klaar staan. Ik ben er trots op dat ik samen met alle Culemborgers en ondernemers verder mag werken aan onze toekomst. Ik bedank de gemeenteraad voor het in mij gestelde vertrouwen.”

De gemeenteraad sprak eerst met elkaar in een besloten bijeenkomst over het advies van de vertrouwenscommissie. Daarna volgende een openbare raadsvergadering waarin ook de plaatsvervangend voorzitter Tim de Kroon de burgemeester toesprak. De Kroon: “De burgemeester is een aanwinst voor onze stad. De afgelopen jaren zijn er mooie stappen gezet in de ontwikkeling van de gemeentelijke organisatie, het neerzetten van een wijkaanpak waar onderwijs, veiligheid en zorg nauw samenwerken en is onze positie in de regio en provincie duidelijk versterkt. Dit zijn ontwikkelingen die passen bij de opgaven waar Culemborg voor staat en de kansen die er liggen. We zijn verheugd dat de stad de komende jaren op deze burgemeester kan blijven rekenen.”
Op 9 juni 2023 eindigt de eerste ambtstermijn van de burgemeester van Culemborg. De gemeenteraad moet uiterlijk 4 maanden voor het aflopen van deze termijn een aanbeveling over herbenoeming uitbrengen. Eind vorig jaar is de vertrouwenscommissie, die bestaat uit alle fractievoorzitters uit de gemeenteraad, namens de raad gestart met de herbenoemingsprocedure. De vertrouwenscommissie heeft voor de raad een zogeheten ‘verslag van bevindingen' opgesteld. Dit verslag is in de raad van 23 februari besproken en leidde tot een besluit met een aanbeveling voor herbenoeming.
Het raadsbesluit met een aanbeveling voor herbenoeming gaat, met tussenkomst van de commissaris van de Koning, naar de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties. Uiteindelijk wordt burgemeester Van Grootheest bij Koninklijk besluit beëdigd voor een volgende termijn van 6 jaar.