Woonplezier in Culemborg scoort hoog

CULEMBORG • Dat blijkt uit de tweejaarlijkse beleidsmonitor (GBM), in opdracht van de gemeente uitgevoerd door bureau Dimensus. 

Vergeleken met 2020 is het oordeel niet veranderd. Vergeleken met voorgaande metingen zijn inwoners nu iets positiever gestemd. 

Dit jaar is gekozen voor een gecombineerd onderzoek waarin naast leefbaarheid, veiligheid en sociale kracht ook spelen en bewegen, duurzaamheid en klimaat en de inzet van de gemeente aan bod kwamen. De steekproef omvatte 4900 inwoners, de respons was 25%. Ook dit jaar was er een extra steekproef onder jongvolwassenen tussen 18 en 29 jaar. 

Sfeer in de buurt
Inwoners zijn over het algemeen positief over de kwaliteit van de woningen (7,5) en de sfeer in de buurt (7,2). Per wijk zijn er wel verschillen te zien. Ook zijn inwoners overwegend positief over de voorzieningen in de buurt. De voorzieningen voor jongeren worden minder positief beoordeeld. Bijna alle inwoners voelen zich verantwoordelijk voor de leefbaarheid en veiligheid in de buurt (93%).

Vier op de tien inwoners geeft aan zich bij de meeste buurtbewoners/(bijna) iedereen betrokken te voelen (40%) tegenover 35% in 2020. Hiermee scoort Culemborg hoger dan het landelijk gemiddelde. De gemeente heeft de invloed van corona(maatregelen) op de sociale cohesie en betrokkenheid niet gemeten. 

Voor het eerst waren er vragen over de klimaatverandering. Inwoners hebben het meest last van de warmte in de zomer (26% (heel) veel). Van wateroverlast en overstromingen ervaren ze de minste overlast (11%).
De inwoners beoordelen de algemene veiligheid in Culemborg gemiddeld met een 7,2. Dit is nagenoeg gelijk aan de vorige meting in 2020 (7,3).De verkeersveiligheid krijgt van de helft geënquêteerden een 7 of hoger, een derde geeft een 5 of lager. Te hard rijden (29%) en hondenpoep (21%) zijn de grootste ergernissen in de buurt. Drie op de tien inwoners hebben te maken gehad met beschadiging of vernieling aan bijvoorbeeld de auto (13%) of fietsendiefstal (9%), terwijl het aantal aangiften is gedaald.[Marker]Vier op de tien inwoners maken gebruik van een buurtapp (40%) en nog eens 12% maakt hier geen gebruik van maar zou dat wel willen.

Leefbaarheid en veiligheid

Inwoners waarderen de aandacht van de gemeente voor het verbeteren van de leefbaarheid en veiligheid het meest (44%), gevolgd door de ruimte die burgers en organisaties krijgen om ideeën en initiatieven te realiseren (35%) en de ondersteuning van buurtinitiatieven (33%). Ten opzichte van Nederland scoort Culemborg vergelijkbaar (een maximale afwijking van 2%) op deze punten. 

Het college van B&W zegt in reactie op de monitor: “Alle inwoners van onze stad zorgen er met elkaar voor dat Culemborg een fijne stad is. Wij zijn blij dat ook in de resultaten van de monitor terug te zien is dat we in Culemborg omzien naar elkaar, dat iedereen meetelt en meedoet.”

Bron voor beleid
De Gemeentelijke Beleidsmonitor (GBM) geeft een beeld van hoe inwoners de leefbaarheid, veiligheid en sociale kracht beleven. De meting is bedoeld om te kijken of het beleid van de gemeente werkt en of er aanpassingen nodig zijn. De hele beleidsmonitor is te vinden op culemborg.nl/gbm. Hier staat ook een samenvatting in beeld.